Василев да не се мъчи да спасява КТБ, той може само да я погребе, обяви Муравей Радев (видео)

  • 26 септември 2014 09:11

  • 3987
  • 0
Василев да не се мъчи да спасява КТБ, той може само да я погребе, обяви Муравей Радев (видео)
©

Всичко свързано с КТБ напоследък малко в повече започна да ми идва.

Това обяви в сутрешния блок на ТВ7 бившият финансов министър от кабинета на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - Муравей Радев по повод наказателната процедура, която ЕК стартира срещу страната ни заради неизплатените депозити в КТБ.

За мен КТБ е изолиран случаи и ако бъде решен, той няма да повлияе на цялата банкова система, но в обратния случай тази зараза може да се разнесе, коментира финансистът.

Според бившия министър на финансите решението на банката не минава през нейния мажоритарен собственик Цветан Василев. „Ако искаме да имаме решение, той трябва да спре да иска да спасява КТБ. Той може само да я погребе по-нататък, ако иска да участва в оздравяването“, отбеляза Радев.

„Според мен под милиард ще бъде необходим да се запълни капиталовата дупка. Ако Цветан Василев успее да я запълни, в момента, в който банката отвори, той ще се сблъска с по-големия проблем – ликвидния. При тази висока степен на недоверие към това лице всеки ще поиска да отиде и да си изтегли парите – това са 5 млрд. и 600 хил. лв.“, подчерта Муравей Радев

Кой ще си даде парите на тази банка, ако Цветан Василев е неин мажоритарен собственик, попита той. „По-добре той да си спаси името и да остави някой друг да спаси банката. Това може да направи само друга голяма световна банка, да кажем „Сити Груп““, допълни Радев.

Оценката на Радев за гуверньора на БНБ Иван Искров е, че ситуацията му е много тежка. „Той не можа да намери мъжество, решителност. Може би при него има някаква външна зависимост“, предположи Радев.

Относно процедурата на ЕК, по думите му, това е само първата фаза. Проблемът се явява в разминаването на европейската директива и българското законодателство специално в тази област, обясни икономистът.

Сега ЕК ни пише какъв е проблемът, следва отговор от нас и ако не приемат доводите ни, следва една процедура по предварителни предписания със срокове, обясни той действията на двете страни от тук нататък.

На въпрос дали има възможност тези санкции да са големи, Муравей Радев бе категоричен: „Изключено е. Трябва да свикнем с тези процедури на ЕС, ако искаме да сме негов член“.

Това е поредният шамар, който много тежко ще се отрази, индиректно, върху икономиката на България, по неговите думи. Трябва да се промени българският закон и това ще стане, когато има парламент, допълни финансовият министър от кабинета „Костов“.

Той обаче е оптимист за банката, която по думите му не е в чак толкова тежко състояние, за което се говори.

Последвайте канала на

3987 0

Свързани новини

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини