Задава се нова бежанска вълна

  • 26 септември 2014 07:41

  • 1741
  • 5
Задава се нова бежанска вълна
©

Задава се нова бежанска вълна. За последните два месеца каналджиите са оставили пред вратите на лагера в Харманли над 80 човека. Членове на Ал Кайда са се опитали да създадат клетка и на наша територия, но те вече са екстрадирани в Турция, показа БТВ.

Проблемите в лагера в Харманли се задълбочават. Липсата на медицински екипи създава допълнителни затруднения. Мъж болен от СПИН замалко е щял да умре, а заболявания като краста и дизинтерия са често срещани.

По нелегалните канали може да влязат и опасни хора, убедени са специалиетите.

В момента в дома в Харманли живеят 2100 души, но скоро капациететът му ще бъде надхвърлен и ще трябва да се разпънат военните палатки. Междувременно външният министър е обещал в Турция да се премахне оградата на границата ни, но е настоял за тристранен засилен граничен контрол между България, Гърция и Турция. Оградата по границата с Турция, за която държавата наля над 7 млн. лв., е безполезна срещу джихадисти или заразени със смъртоносни болести имигранти. Това става ясно от доклад на Държавната агенция за бежанците, публикуван на сайта на ведомството. В доклада се уточнява, че през август, когато вече съоръжението по браздата с дължина 30 км беше окончателно изградено, е набъбнал броят на бежанците, които безпрепятствено са навлезли във вътрешността на страната.

1200 евро струва на бежанците да си уредят сигурно влизане в България. Това обясни шефът на Центъра за близкоизточни изследвания у нас Мохд Абуаси пред БТВ. За осигуряване на влизане и излизане цената става 2000 евро. За влизане в Гърция тарифата е 2000 евро, а за Италия - 2500 евро.

"Върхът на бежанската вълна от Сирия беше достигнат миналата година. Сега след като в Ирак започна офанзива, е нормално да се увеличи притокът от бежанци. Не можем да говорим за десетки хиляди", посочи той.

Според Абуаси България не е приоритет за терористите, по-интересни са Франция и Белгия, защото там щяло да има много по-голям отзвук от терористичен акт.

Абуаси обясни, че "е нехуманно игнорирането на бежански деца от българските училища, но това е резултат от лошата пропаганда"

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1741 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
veda

2014.09.30 | 00:19

5
Разбира се, че е безполезна-щом предназначението и е не да спира минаването на границата ни, а да се заобикаля до КПП! И въобще ще има ли отговорни за тази откровена кражба на милиони?! Турция не иска ограда и ние хоп-съгласяваме се... Турция ни смята за своя територия и е въпрос на време това да се случи, за съжаление! Щом като българските партии не могат да управляват заедно, това ни чака...

2014.09.30 | 00:18

4
На следващите избори и за тях ли ще гласуваме?
SVV

2014.09.28 | 17:57

3
Ето точно за това никога няма да гласувам пак за ГЕРБ защото са турски продажници, същите като БСП, АТАКА а за ДПС дори и няма смисъл да коментираме!!!

2014.09.27 | 11:53

2
Най-слабите, болните, децата, жените и възрастните хора трябва да бъдат обгрижени! Но групи от по 20-30 мъже на възраст между 20 и 30 години са повече от съмнителни. Бягат жените и децата, мъжете воюват.

2014.09.27 | 07:50

1
Идат, идааааат!

Добави коментар

Водещи новини