EK ни санкционира и заради качеството на питейната вода

  • 26 септември 2014 06:04

  • 2054
  • 5
EK ни санкционира и заради качеството на питейната вода
©

Европейската комисия започва две наказателни процедури срещу България заради законодателството на страната в областта на водите. Общо процедурите срещу страната са четири - една заради гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ) и една заради минималните тарифи за услугите на ветеринарните лекари, пише "Дневник".

Европейската комисия изпраща на България две мотивирани становища във връзка със законодателството ѝ в областта на водите. Първото е за пропуски при въвеждането на Рамковата директива за водите в националното право. След анализ на българското законодателство, комисията установи пропуски, за което България е уведомена през ноември 2009 г., а след това и през септември 2013 г.

Въпреки че България е изменила законодателството си и е признала повечето от пропуските, тя не е приела всички мерки за отстраняването на тези пропуски, поради което все още не са предприети подходящи действия във връзка с някои технически подробности, като липсата на определени норми за мониторинга на елементите за качество, се посочва в съобщението на комисията.

Второто становище е свързано с факта, че законодателството на страната не е приведено в пълно съответствие с Директивата за питейната вода, чиято цел е опазването на човешкото здраве от неблагоприятните ефекти на заразяването на вода, предназначена за консумация от човека.

Еврокомисията настоява властите в София да гарантират например, че се забранява снабдяването с вода за консумация от човека, която представлява потенциална опасност за човешкото здраве, или че използването ѝ се ограничава. Ако в срок от два месеца България не предприеме действия, комисията може да заведе срещу нея дела в съда на ЕС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2054 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.03.27 | 00:44

5
Imali oshte za neshto za koeto EK da ne ni e sakcionirala ! A da - za tova che oshte dishame !

2015.03.27 | 00:43

4
еми софиийска вода е на френска компания - айде сега да глобяват франсето и без това само чужди фирми ни ограбват.Само АТАКА само Волен премиер
ЕС

2015.03.27 | 00:43

3
Правилно си написал русия с малка буква :)

2014.09.26 | 19:00

1
То правилно е написал и ЕС с такива!
санкт петербург

2015.03.27 | 00:43

2
смърт за ес, да живее русия

Добави коментар

Водещи новини