Грудев разпоредил одит на Агенцията по храните

  • 25 септември 2014 21:54

  • 2711
  • 3
Грудев разпоредил одит на Агенцията по храните
©

Финансова проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е разпоредил служебният министър на земеделието и храните Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град. Това е съобщил самият той по време на среща с представители на Българския ветеринарен съюз. До десет дни ще е готов докладът на одиторите и едва след това министърът ще обяви своята позиция, пише "Преса".

За трети път през последните три месеца съсловната организация вдигна колегията на протест. Днешното мероприятие събра докторите пред сградата на аграрното министерство.

Ветеринарите твърдят, че заболяването син език се е превърнало в епидемия, защото късно са взети мерки.

Според официалната информация са загинали около 12 000 животни, но ветеринарните лекари твърдят, че вече са над 20 000. Все още обаче няма сключен договор между агенцията по храните и съсловната организация за изпълнение на мерките по държавната профилактична програма.

Ветеринарите настояват ветеринарната служба да бъде извадена от БАБХ и да е на директно подчинение на Министерството на земеделието.

Голямата драма за животновъдството ще започне през следващите месеци, предупреди д-р Трайко Алчев, председател на областната колегия на БВС в Стара Загора. Той обясни, че вирусът на болестта син език продължава да циркулира в преболедувалите животни - до 6 месеца остава в говедата и около 60 дни - в овцете. През това време животните продължават да разнасят заразата. Независимо че са излекувани, те са със слаб имунитет и затова голяма част от тях няма да се заплодят. Това ще лиши собствениците им от мляко и месо. Ще има дълъг период на възстановяване на стадата, смятат специалистите.

Междувременно Брюксел предупреди България, че нарушава разпоредбите на ЕС, защото е въвела минимални тарифи на ветеринарните услуги.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2711 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
zael

2014.09.28 | 02:00

3
Толкова сте долни с този copy/paste!!!
атакларъ УМРЯ НА РЯЗАНИЯ НА ДОГАН

2014.09.28 | 02:00

2
ТАЗИ ВЕЧЕР ПО БТВ ВЪВ ШОУТО НА СЛАВИ ЦИГАНИ ПОТВЪРДИХА ЧЕ атакларъ КОПУВА ГЛАСОВЕ ПО ЦИГАНСКИТЕ ГЕТА
tur4ina borisovygly v 3atvora

2014.09.28 | 01:59

1
ATAKA E JIVA---GERB YMRIA -BOIKO SEDNA NA XYIA NA DOGAN I STE GO POGREBVAME

Добави коментар

Водещи новини