Ненков разкри злоупотреби при договорите за доставки на лекарства (видео)

  • 25 септември 2014 13:54

  • 5523
  • 1
Ненков разкри злоупотреби при договорите за доставки на лекарства (видео)
©

Назначихме проверки в договорите за доставките на лекарства, заради нарушенията, които открихме. Именно заради това и служебният кабинет освободи доц. Татяна Бенишева от длъжността председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Това стана по мое разпореждане. Това каза по време на пресконференция министърът на здравеопазването д-р Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност .

Парите, които изтеглихме от Националния център по обществено здраве бяха изтеглени, за да подпомогнем ремонта на детското отделение на "Пирогов". Благодарен съм на един благороден човек, който помогна за оборудването на отделението. оставаха ни само още 140 000 лева.

Задържаните пари, които са били предназначени за ремонт на детското отделение на болницата в Смолян бяха спрени. Актуализацията на бюджета на НЗОК беше политическо решение на предходното правителство, за сметка на бюджета на министерствата. Болницата в Смолян е била с предвидени капиталови разходи от 600 000 лв. Усвоени са 300 000 за нуждите на болницата. Не е имало възможност останалите 300 000 лева да бъдат използвани до края на годината, заради министър Ненков.

Попитан кризата с ваксините е провокирана от това, че не се сключват дългосрочни договори. През време на производството на ваксините е необходимо да се изпробва дали създава нужния имунитет в пациентите. След като сключим новите договори, проблем с доставките на ваксини няма да има в следващите три години. В момента изчерпваме последните си резерви и трябва да намерим бързо решение на този проблем, посочи Ненков. Той коментира, че дали има наличие в аптеките и при личните лекари няма как да бъде проверено.

Министър Ненков увери, че се прави всичко възможно да се осигурят ваксини и към този момент всички новородени получават ваксини. Проблем ще бъде, ако бебетата се изписват без поставени ваксини, уточни Ненков. Според министърът са предоставени договорите на фирмите и от тях зависи дали ще се съгласят с условията, при които да подпишат.

Финансирането на здравеопазването е доста ограничено и заради това можем да си позволим ограничен брой дейности. Лекарствата за редките заболявания невинаги са ефективни, заради това имаше идея да се прехвърли този ресор към Министерството на здравеопазването. В министерството имаме звена, които се занимават точно с тази сфера. Но това е само идея, затова да не се нахвърляме веднага върху НЗОК, призова здравният министър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5523 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mаринов

2014.09.26 | 16:23

1
Какви продажни мутри,да ги стишнеш за гушата ще им е малко,а те на бюджетна издръжка!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини