Наши студенти ще могат да се обучават в един от най-престижните институти в Европа

  • 24 септември 2014 12:19

  • 1498
  • 2
Наши студенти ще могат да се обучават в един от най-престижните институти в Европа
© Getty Images/Guliver

Правителството прие решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенцията за основаване на Европейския университетски институт.

Институтът предлага едногодишна магистърска програма в областта на правните науки, докторски програми и научни изследвания по история и цивилизация, икономически, юридически, политически и правни науки. С присъединяването към Конвенцията всяка страна поема отговорността да признава дипломите, издадени от Европейския университетски институт. Това ще даде възможност на младите хора от България да се обучават и да провеждат научноизследователска работа в един от най-престижните институти в Европа в областта на обществените и хуманитарните науки.

Финансовите задължения на страните членки представляват годишни вноски по бюджета на Европейския университетски институт, които покриват разходите за стипендии и за участие в научни програми. За България са определени до 12 стипендии годишно. Разходите по присъединяването на България към Конвенцията ще са за сметка на бюджета на Министерството на образованието и науката.
Европейският университетски институт е създаден през 1972 г. на базата на междуправителствено споразумение, подписано във Флоренция от четири държави-членки на Европейския съюз: Италия, Франция, Люксембург и Холандия. Страни по Конвенцията вече са 21 държави от Европейския съюз.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1498 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.07 | 22:29

2
Тя, общината, е на герб.
Аз

2014.10.07 | 22:29

1
Не знам какво общо има общината, че я намесваш?! То аз и за този Европейския университетски институт не съм чувал?! И в България има един Европейски университет - в Перник! Та не знам да вярвам ли на "..един от най-престижните институти в Европа"?!

Добави коментар

Водещи новини