В Родопите недоволни от селските шерифи, висели в кръчмата и доносничели

  • 24 септември 2014 06:35

  • 1704
  • 1
В Родопите недоволни от селските шерифи, висели в кръчмата и доносничели
©

"На 54 г. съм, тук престъпление не е ставало. Какво ще охраняват?”, казва кметът на златоградското с. Аламовци Митко Баткаджов. В селото има назначени мъж и жена по програма “Сигурност”, информира в. 24 часа.

Той дори сезира прокуратурата преди седмица за бездействието на един от държавните охранители, а областният управител назначи проверка. Държавата назначи общо 180 души в Смолянска област по тази програма, разпределени по двама в населено място.  Те трябва да работят през светлата част на денонощието на 2 смени, а почивка им се полага в събота и неделя, както и на официалните празници. В повечето случаи обаче селските шерифи прекарвали времето си по кръчми и кафенета, от време на време доносничели кой къде си изхвърля боклука. За месец 180-те назначени подали едва 8 сигнала.

В цялата страна се разкриха 5000 работни места по програмата за срок до 8 месеца. За тях ще бъдат изхарчени 17 млн. лв. Тя е български патент без аналог в ЕС. Има за цел да повиши сигурността в по-малките населени места. Баткаджов смята, че подобна програма върши работа в Северна България, където вилнеят крадци по селата и полето, а в Южна България е друго. На подобно мнение са и други кметове от областта. Някои обаче са доволни, че има кой да пази нивите от гръцки коне или да охранява стари складове. Други негодуват, че не са получили назначения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1704 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.24 | 08:40

1
Edno neshto pone mojem li da napravim sus sveta kakto se kazva? Pulna izlagaciq sme chestno. Smee ni se celiq EC sigurno

Добави коментар

Водещи новини