Четири партии излизат на бунт срещу поскъпването на тока

  • 24 септември 2014 06:01

  • 4010
  • 17
Четири партии излизат на бунт срещу поскъпването на тока
©

И планираното за 1 октомври повишение на цената на тока влезе в предизборна употреба. Няколко политически сили се канят да изведат на улицата хиляди недоволни, пише в. Сега.

БСП-София ще организира митинг пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерския съвет на 29 или 30 септември. Подобни действия ще предприеме и Патриотичният фронт - коалицията между ВМРО и НФСБ, която ще поеме щафетата на 1 октомври. От фронта очакват към тях да се присъединят пенсионерски и потребителски организации, а протестът да прерасне в национален. Митинг пред МС още днес обещава и "Атака".

Обявеното увеличение на тока за бита с 9.79% все още не е окончателно и се прави най-вече заради Националната електрическа компания (НЕК), която само за година натрупа нов дефицит и задълженията й вече са над 3 млрд. лева. "В момента дефицитът за т.г. е 1 млрд. лева. Това увеличение на цената на тока компенсира 200 млн. лв. или малко по-малко", заяви служебният енергиен министър Васил ЩоновВасил Щонов Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия. Останалата част ще се компенсира чрез други мерки, свързани с по-ефективно управление на предприятията и преговори по дългосрочните договори за изкупуване на скъп ток с ТЕЦ "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" и зелените централи. При предишните намаления на цените на тока ДКЕВР отчете предварително промяната на тарифите, по които НЕК изкупува електроенергия от тези централи. Такива преговори така и не започнаха, не са насрочвани и не е ясно дали изобщо ще ги има. Окончателното решение за цените на тока ще бъде взето следващия вторник, а утре в комисията ще се проведе обществено обсъждане, което се очаква да е доста бурно. Причината е, че и трите електроразпределителни дружества искат поскъпване на тока. ЕВН настоява за скок от 17.9% от 1 октомври, останалите две компании не съобщиха какви са техните предложения. Не е ясно и точно как увеличението е разпределено в системата. Неотдавна самият Щонов каза, че за да се изчистят всички дисбаланси в енергийната система, токът трябва да поскъпне с 50%. Тъй като това не може да стане изведнъж, би трябвало да се прави поетапно, допълни той.

"Ще излезем на протест не само с нашите структури, но и със симпатизантите ни. За нас е неприемливо това увеличение. Енергийната система е в колапс и очакваме да има масови протести и на граждани, и на различни сдружения на потребителите", коментира лидерът на БСП-София Калоян Паргов. И допълни, че повишението на тока поставя българските граждани пред невъзможността да преживеят нормално зимата. Той нарече ДКЕВР "маша в ръцете на служебното правителство", което с взимането на непопулярни решения обслужвало ГЕРБ. От ДКЕВР отказаха коментар.

БСП има съмнения, че мотивите, с които ще бъде повишена цената на електричеството, ще дадат коз на ЕВН в предстоящото съдебно дело. Електроразпределителното дружество съди България за 1 млрд. лв. Ако въпросното дело бъде спечелено от ЕВН, потърпевши ще бъдат отново българските данъкоплатци, които ще трябва да платят от джоба си въпросния милиард, възмущават се социалистите. Левите критикуват още, че се бърза с повишението, преди да са направени разчетите за механизма за подпомагане на бедните.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки обясни, че благоденствието на българския народ е надпартийна кауза. Затова той не изключи възможността протестът в София да прерасне в национален и в него да се включат политически опоненти от предизборната надпревара. "Това е нещо нормално", съгласи се и Калоян Паргов.

"Ние не го правим с предизборна цел. Вдигането на тока съвпада като момент с кампанията и е напълно нормално БСП да има своята реакция. Нека и самият Борисов да не забравя, че енергетиката е ахилесовата му пета, която доведе до преждевременното му сваляне от власт от бунтовете през 2013 г.", припомни Паргов. В началото на миналата година стотици хиляди излязоха по улиците на София срещу скъпия ток. В опит да овладее ситуацията тогавашният премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г обеща редица мерки, които по закон не са в правомощията му. Той се зарече цената на тока да падне с 8% от 1 март, трите ЕРП-та да бъдат глобени, а лицензът на ЧЕЗ - отнет. Вместо да внесат успокоение обаче, обещанията на Борисов взривиха социалните мрежи. Затова правителството на ГЕРБ предпочете да сдаде поста.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4010 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2015.05.14 | 00:34

17
Искам да видя колко са лудите самоубийци в България ! Кой е луд да гласува за палача си ??? Където е ГЕРБ , там е смъртта и мизерията ! Борисов я гарантира ! Увеличението на тока е САМО НАЧАЛОТО !ИДИОТИ ли сте да гласувате за ГЕРБ ?! Само АТАКА е спасението !

2015.05.14 | 00:34

16
От 5 г. насам САМО ГЕРБерастките крадци УВЕЛИЧАВАТ ТОКА ! ВСЕКИ , който ми говори и увеличава цената на тока , като Борисов , ГЕРБ , Близашки е престъпник и участник в плана за унищожаването на българите ! Токът влече увеличение на ВСИЧКО ДРУГО ! САМО АТАКА ! ВОЛЕН ПРЕМИЕР ! ТИКВАТА ПРИ БИРАТА !

2015.05.14 | 00:34

15
Не трябва да се вдига цената на тока!
Чичовите червенотиквеничковчета

2015.05.14 | 00:34

14
Стана ли ви ясно , че комунистическите отрепки от БСП и патериците им НФСБ и Атака са от едно котило !! Не случайно и трите партии бъкат от агенти на мракобесната ДС !!

2015.05.14 | 00:34

13
Ако БСП и Атака излязат на протест ще е ценизъм!
nn

2015.05.14 | 00:32

12
ще се бунтуват, зер! защото, ако се вдига тока, ще трябва да вдигат и заплатите!

2014.09.25 | 10:53

10
Атакистчета още малко ви остана да живеете в заблуда.Другата неделя ви е краят!!!!

2014.09.25 | 10:53

11
Не се притеснявай, Атака я няма в социологическите проучвания.
BBisPedal

2014.09.24 | 22:13

4
На ГЕ(Й)РБ бяха необходими само 2 години да съсипят всичко, да откраднат 17 милиарда резерв, да съсипят здравеопазването и бизнеса - държавата на практика е фалирала, а народа е доведен до просешка тояга и мизества като куче. Нашите родители живеят с 15 лева пенсия месечмно, масово измират нашите майки и бащи които бяха ограбени от ГЕРБ и сега са принудени да живеят само с 5 хляба и 2 кофички кисело мляко на месец.

2014.09.25 | 04:09

9
ПЕДАЛЕ а на БСП,ДПС и АТАКА даже и толкова не им беше нужно затова само за една година направиха много по големи поразии и изтеглиха толкова заеми които не е доказано за къде са ги ползвали защото унищожиха всякакви следи.Плюете по ГЕРБ но народа гласува пак за тях и като спечелят изборите веднага казвате че са били манипулирани.

2014.09.24 | 19:48

3
Единственото решение е да се премахне ДЕКВР и тока да се пусне на пазара като всеки да избира сам доставчика си.Тогава няма да се налага да плащаме за по скъп ток от ТЕЦ-овете а ще ползваме евтиният от АЕЦ.Тогава ТЕЦ-овете ще бъдат принудени да свалят цените на тока.

2014.09.25 | 04:08

8
Решението е: Разкарват се всички посредници и лапачи, развалят се всички калпави договори като виновниците и сключилите ги ОТИВАТ В ЗАТВОРА, енергетиката се връща в държавата и чак тогава може да се определи нормалната цена на тока!!!
lubo angelov pederasa na huq mi ukrasa

2014.09.25 | 04:08

7
e bi si maikata gladno gerbadgiisko kuche

2014.09.24 | 19:48

2
za 15 se otnasq

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини