Майката на стрелеца от Лясковец съди МВР

  • 23 септември 2014 19:01

  • 2223
  • 1
Майката на стрелеца от Лясковец съди МВР
© Булфото

4 432 лв. ще струва ремонтът на апартамента на Петко Петков и майка му Стефанка от Лясковец, потрошен при щурма на СОБТ на 14 март, пише "24 часа", позовавайки се на съдебно-техническа експертиза. Тя бе приета от съда в Горна Оряховица днес по делото за обезпечаване на доказателства, заведено от майката на стрелеца. 76-годишната Стефанка Савова възнамерява на база на оценката да внесе иск срещу МВР по закона за отговорността на държавата, обясни адвокатът й Иво Пазарджиев.

Вещото лице констатирало множество дупки от куршуми по стените на 8-стайния апартамент, изпотрошени прозорци, прострелян телевизор, разбити врати и начупени спалня и табуретки. "Те не са пострадали от куршуми, вероятно по тях е скачано", обясни в съдебната зала вещото лице Димитър Дупалов.

"Следва да се отговори на въпросите какво налагаше да бъде потрошено цялото жилище на моята доверителка, дали има нанасяни щети дори и след като Петко Петков вече е бил задържан и кой ще понесе отговорността за това", каза Пазарджиев.

Припомняме, че при акцията на баретите по обезвреждане на барикадиралия се и въоръжен до зъби мъж, бе убит командосът Емил Шарков, а други трима негови колеги бяха ранени.

"Петко не е стрелял. Не съм видяла да вади и приготвя пушките. Те трошиха половин час прозорци с ръце и с камъни, стреляха. Щом излязохме в коридора и аз се блъснах в една барета. Само очите му видях, а на шапката му светеше някаква светлина. Тогава викам:"Пепо, бягай, тука има един. Ужас!" И той ме натика в тоалетната", разказа Стефанка.

Според адвокат Иво Пазарджиев, който защитава и Петко по досъдебното производство, жилището е атакувано от две страни - през спалнята и дневната. "В тъмната спалня започва една престрелка и според мен се е повторил случаят от "Белите брези", Шарков е застрелян по грешка", каза Пазарджиев.

Той подкрепи твърденията си с факта, че касата, в която Петко държал пушките, била разбита."Логично е да си зададем въпроса, кой човек, който сам си взема оръжието, си разбива сам касата, когато би следвало да има ключ за нея. Дали някой друг не я е разбил и друг е намерил оръжието", попита риторично адвокатът.

Стефанка ходела на всеки две седмици при задържания си в затвора в Ловеч син. Той обаче нищо не споделял с нея, не й показвал раните си, които тя настоявала да види. Майката на Петко каза, че не очаква справедливост от българското правосъдие.

"Нищо не очаквам, защото у нас нищо не се прави, освен да влязат в 5 часа да ни убиват, без причина без нищо. Аз търся Страсбург, мисля да решат там проблема. А кого да търся, главният секретар на МВР ли? Нямам нужда да се срещам с него, той доста направи", изригна Стефанка.


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2223 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1111

2014.09.27 | 22:28

1
И пак тъпия народ ще плаща -до кога ще търпим тези боклуци??

Добави коментар

Водещи новини