Хамид Карзай разкритикува остро САЩ в прощалната си президентска реч

  • 23 септември 2014 14:37

  • 2080
  • 3
Хамид Карзай разкритикува остро САЩ в прощалната си президентска реч
© Getty Images/Guliver

Президентът на Афганистан Хамид Карзай, който напуска поста, разкритикува САЩ, че не са донесли мир и стабилност в страната  му, в която започнаха военна инвазия през 2001 г., предадоха световните агенции.

В прощалното си слово пред афганистанското правителство Карзай разкритикува Вашингтон, че е дестабилизирал страната му през 13-годишната война.

"Афганистанците са жертва на една чужда война, водена на тяхната собствена земя", заяви той. "САЩ никога не са желаели да донесат мир и стабилност в Афганистан, а по-скоро преследваха собствените си интереси и цели", подчерта Карзай, цитиран от БТА.

Той упрекна външни сили за наскорошното увеличаване на атаките от страна на бунтовниците в Афганистан и подчерта, че  мирът в страната му зависи от американците и от съседите на Афганистан - пакистанците.

"Пакистан иска да контролира нашата външна политика, но афганистанското правителство никога няма да допусне това да се  случи", каза Карзай.

Той призова новото правителство на Афганистан да бъде предпазливо спрямо САЩ и Пакистан и обеща да подкрепя новата  афганистанска администрация.

Приемникът на Карзай Ашраф Гани ще встъпи в длъжност като президент на Афганистан в понеделник след месеци на политическа  блокада, породена от твърденията за измами и фалшификации на резултатите от президентските избори.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2080 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ttt

2014.09.28 | 06:10

3
Товае известен факт американците винаги преследват свойте интереси болътги пенделските гъзове за другите...Взимат каквото има да взимат съсипват и изчезват...
ккк

2014.09.25 | 11:19

2
Интересно наще дупедавци на какво се надяват,дане стане преластена и изотавена.
коки

2014.09.25 | 11:19

1
Чак вчера ден на независимоста празнуват каквати независимос ние позависими от сега едвали сме били някога кой как дойде им казва какво да прават и наще лакей изпълняват..ТОВА НЕЗАВИСИМОСЛИМУСЕ ВИКА НЕЗНАХ ЧЕ ТОВА Е НЕЗАВИСИМОСТА .

Добави коментар

Водещи новини