Лазаров откри учение за компютърна симулация SEESIM 2014 г.

  • 23 септември 2014 12:57

  • 1125
  • 1
Лазаров откри учение за компютърна симулация SEESIM 2014 г.
© Булфото

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров откри учение SEESIM 2014 г., съпредседателствано от българската страна, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Домакин на учението, изцяло базирано на компютърна симулация, е Република Хърватска, където е изграден основният център за ръководство. То стартира днес и ще продължи до 26 септември т.г.

Българската страна участва с изнесен център за управление, ситуиран във ВА „Г.С.Раковски” и национален координационен щаб, изграден в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Сценарият на учението предвижда да се провери подготовката на силите и средствата на България, Румъния, Хърватска, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора за управление на извънредни ситуации на национално и международно ниво.

В рамките на три дни ще бъде проиграна системата от взаимни връзки и процедури между държавите от региона за облекчаване и ускоряване на процеса по искане и оказване на помощ в случай на природни бедствия и други хуманитарни катастрофи.

Виртуалният сценарий включва нарастваща оперативна обстановка, при която в страната ни последователно се усещат земетресение с епицентър в Румъния, наводнение по югозападната ни граница и мащабно наводнение по поречията на реките Марица и Тунджа.

Целта на учението е проверка не само на цялостната реакция при кризи от невоенен характер, но и на основните дейности от гражданско-военно сътрудничество.

Освен държавите от региона, в симулацията участват още бригада „Югоизточна Европа” (SEEBRIG), Евроатлантическият координационен център за отговор при кризи (EADRCC) и Европейското командване на САЩ.

Последвайте канала на

1125 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.24 | 07:07

1
Лазаров е толкова тъп, че не може да разбере, че самият той няма квалификация да води такива учения. Със сигурност му е трудно да борави дори с телефона си.

Добави коментар

Водещи новини