Физиците счупиха рекорда по квантова телепортация

  • 23 септември 2014 11:24

  • 4169
  • 1
Физиците счупиха рекорда по квантова телепортация
©

Физиците успяха да счупят рекорда по квантова телепортация и да преместят информация за квант светлина – фотон – в кристал, който се намирал на 25 км от този фотон.

Това постижение се явява съществена крачка напред към технологиите на квантовата криптография – невзломяеми шифри, в които за съхранение на информацията се използват частици в заплетено квантово състояние, пише inews.bg.

Квантовото заплитане е явление, проявяващо се само на квантови мащаби (на микрониво), при което две и повече елементарни частици се оказват взаимосвързани дори тогава, когато са разделени в пространството на големи разстояния, тоест намират се извън пределите на обичайните физически взаимодействия.

Голяма група изследователи от университета на Женева провели експеримент, в който на двата края на 25-километрово оптично влакно се оказали два заплетени фотона, единият – в кристал.

След това учените решили да си поиграят на "квантов билярд" и ударили фотона, който се намира извън кристала, с трети фотон.

Двата фотона при сблъсък се оказали разрушени, но информацията за квантовото състояние на третия фотон не изчезнала и била предадена в кристала, който се намирал на 25 км от мястото на сблъсъка на частиците и съдържал в себе си втория заплетен фотон.

Осъществената квантова телепортация на информацията за третия фотон в кристала (фактически – от светлина в твърда материя) е рекордна. Предишният рекорд е от 2003 година и е 6 км.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4169 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.03 | 20:03

1
Момчета, какво се мъчите - обадете се на Люк - той ги разбира тези неща!

Добави коментар

Водещи новини