„Гражданската отговорност” по-скъпа с 10%

  • 22 септември 2014 07:39

  • 2369
  • 4
„Гражданската отговорност” по-скъпа с 10%
©

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност” ще струва с поне 10 на сто повече отколкото е в момента, прогнозираха от бранша. До момента за автомобил среден клас с обем на двигателя до 1700 кубика шофьорите плащаха между 180 и 200 лв. Поне 20 лв. отгоре ще им струва новогодишната „честитка”, съобщи Нова телевизия.

В края на годината близо 70 на сто от шофьорите подновяват полицата си за гражданска. Именно тогава в битката за клиенти и в пика на кампанията, застрахователите обикновено пускат по-изгодни оферти, но това е за кратко и мнозина изпускат промоциите.

„За всички е ясно, че щетите с всяка изминала година се увеличават”, каза Петрозар Петков, който е шеф в една от застрахователните компании, добавяйки: „Има ръст на щетимостта с 15-17%. Безспорно трябва да се увличат и събираемите премии по тази застраховка”. Освен това все още не всички шофьори сключвали полицата. Според последните данни на Комисията за финансов надзор обхватът на иначе задължителната застраховка достигал 86%.

Според застрахователните брокери тенденцията е цената на застраховката в един по-дълъг период да расте, защото размерът на обезщетенията нараствал. Причината за това била, че българите пътуват по-често в чужбина, обстановката на пътя не се подобрява и няма причини да се задържа или да пада надолу цената на полицата.

В същото време много водачи, които за дълги години зад волана не са имали нито едно провинение, не са съгласни да им увеличават цената на полицата. Според тях за всеки трябва да е различно, както е в повечето западни държави. Водачите с повече нарушения да плащат по-скъпи полици, за сметка на това пък по-евтините да са и нещо като бонус за добрите и изрядните на пътя.

И за да е пълна картинката след Нова година, от бранша прогнозират, че още по-сериозен се очаквал да бъде скокът в цените на „каското”. Заради огромните щети, които дружествата трябвало да покрият след градушката. Крайните цени на всички компании щели да бъдат ясни до месец, когато започва и активната кампания по преподновяване на полиците.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2369 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ss

2014.09.24 | 14:56

4
Умряла работа!

2014.09.24 | 14:56

3
цената зависи от това КОЛКО пъти е теглено от застраховката , а не от измислени нарушения , идиотски измислици за поклонение пред власта , майната Ви
пИтам

2014.09.24 | 14:56

2
Защо не си извадите цифрите за прибраните пари и изплатените щети?

2014.09.24 | 14:56

1
Imali darjava v sveta,kadeto si plashtash na chastni mafiotski zastrahovateli i za tova neshto te sledi i globiava policiata,toest DARJAVATA ?NIAMA TAKAVA !!!

Добави коментар

Водещи новини