Искров: Очаквам с облекчение 43-то НС

  • 21 септември 2014 12:56

  • 2240
  • 0
Искров: Очаквам с облекчение 43-то НС
© Булфото

Българската народна банка и нейният управител от първия ден е считала, че голяма системна банка като Корпоративна търговска банка (КТБ), с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва по най-бързия начин да бъде оздравена. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров в интервю за БНТ.

Според Искров КТБ може да бъде отворена само след политическо решение. "Дали ще се случи това оздравяване не зависи от Централната банка, а зависи от разговорите между заявилите желанието си за оздравяване акционери, представлявани от ЕПИК и българското финансово министерство. Съответно, зависи дали ще се получи парламентарна подкрепа за евентуално положително становище на българското правителство", коментира Искров.

Според него, ако те не получат такава подкрепа, очевидно е, че не Централната банка може да взима решения как да се разпорежда с парите на данъкоплатците.

Искров посочи, че в случая не става дума за банков надзор, а за преструктуриране на една изпаднала в тежко състояние търговска банка и нейната по-малка дъщерна банка. "Така, както се случи в цяла Западна Европа без изключение, както се случи в Съединените щати. Няма как да избягат от своята отговорност политиците, тъй като това наистина не е отговорност на Централната банка", добави той.

"Не трябва да има никакви притеснения между застрахованите вложители, тъй като може да се забавиха нещата по независещи от нас и Фонда за гарантиране на влоговете причини, но те са гарантирани и те ще получат своите пари", заяви Искров.

"Но дори в този случай, да се стигне до отнемане на лиценз и изплащане на гарантираните депозити, винаги сме считали, че е най-лошият вариант, отново ще има намеса и произнасяне на политическите сили, които ще влезнат в 43-тото НС. В крайна сметка това е ангажимент на държавата и държавата ще допълни тези около 1,6 милиарда лева, които са необходими над събраните вноски във фонда, за да се изплатят всички гарантирани депозити", допълни управителят на БНБ.

"Очаквам с облекчение 43-то Народно събрание до толкова, до колкото цялото общество се нуждае от успокоение. И се надявам 43-то Народно събрание да и хората, които изберем там, да бъдат малко по-разумни от тези, които бяха в 42-то", заяви още Искров.

Искров коментира, че вложителите в КТБ трябва да протестират не пред БНБ, а "пред сградите на тези, които доведоха до тези събития, а и тези, които попречиха банката бързо да бъде отворена".

Според управителя на БНБ КТБ е изолиран случай, в останалите банки има нарастване на депозитите. "Ние виждаме едно възстановяване на доверието и отново нарастване на депозитите. Драстично нарастват депозитите в банковата система и през август - с над 1 милиард лева. Банките, ако страдат от нещо, то е от липсата на добри проекти, които да финансират", категоричен е Искров.

Той отрече да е имал депозити или каквито и да е взаимоотношения с КТБ или с Търговска банка "Виктория".

"Иван Искров никога не се е возил в частни самолети. Единствените три нерегулярни полета, в които през целия си публичен живот съм участвал, са били държавните самолети на правителството като член на държавни делегации", заяви управителят на БНБ по повод твърденията, че се е возил със самолета на Цветан Василев.

Искров заяви, че не се притеснява за нищо, свършено от него и от БНБ през тези 11 години. "Правили сме всичко възможно, за да може всички вие, 7 милиона и половина българи, да спите спокойно и доказахме, че се справяме добре. Не може заради една случка с една по-особена банка, както я нарече един висш държавен представител, да се зачеркне всичко", заяви управителят на БНБ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2240 0

Свързани новини

Водещи новини