Финансисти: Банковата общност трябва да се намеси, за да се спаси КТБ

  • 20 септември 2014 08:34

  • 2957
  • 0
Финансисти: Банковата общност трябва да се намеси, за да се спаси КТБ
©

Недопустимо е специалният надзор на КТБ да продължава толкова време. Инспекторите от БНБ не знаят какво точно правят. Това каза проф. Емилия Миланова в "Събуди се" по Нова телевизия. Според нея най-скъпа ще процедурата, при която се отнема лиценза на банката, защото тогава Фондът за гарантиране на кредитите ще трябва да налее пари. 3,7 милиарда в този фонд ще бъдат за сметка на данъкоплатците.

Проф. Стоян Александров изрази недоумението си от действията на специалния надзор на БНБ. Аз не мога да ви кажа какво е реалното състояние на банката. Мога да се позова единствено на доклада на квесторите. Наистина доста работа са свършили. Според мен там има една зависимост, да не се сбърка. Неадекватното поведение на шефа на БНБ Иван Искров е видно за всички. Има усещането, че хората от екипа му не смеят да посочат грешките му. По този начин рискуват да бъде поискана и тяхната оставка. Те биха могли да предложат добри решения, но не смеят, каза проф. Стоян Александров.

„В УС на БНБ следва гаф след гаф. Има неистов страх да се заеме определена позиция, а явно има и зависимости към някого. Искров говори глупости.

„Ако банковата система остане без гаранционен фонд, как ще бъде посрещната всяка друга атака към банките? При несъстоятелност фондът ще бъде изпразнен на практика”, посочи Димитров. Според него най-добрата схема е КТБ да бъде поета от друга банка, за да не се изпразни фонда. Банковата общност можеше да спаси тази банка и да спести разходите на фонда за гарантиране на влоговете, смята експертът.

Крайната цел не е да се оздрави банката, а портфейла на КТБ. Кредитите, които са дадени при една несъстоятелност биха се обезценили и това е крайната цел, смята Александров. Александров пожела да бъде изнесена информация на кредитополучателите на банката. Той коментира, че повечето от тях са фирми.

Специалният надзор на една банка се прави с цел оздравяване, а това не се прави, посочиха специалистите. Те недоумяват защо се цели фалита на банката. Ако проблемът е само недостиг на капитал трябва да се върви към фалит на банката. Несъстоятелността на една банка не е приятна. Трябва да се направят всички законови действия, за да се спаси банката, но и да се предотвратят негативните последици за цялата система.

БНБ не трябва да се държи надменно, а да обяви мерките си за оздравяване на КТБ. По този начин да защитят интересите на хората, посочи Миланова.

Банковата общност трябва да се обедини и да се намеси, за да се предотврати ударът върху цялата банкова система, призоваха финансистите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2957 0

Свързани новини

Водещи новини