Дигите на Дунав са в окаяно състояние, има пряка опасност за населението

  • 20 септември 2014 07:58

  • 1858
  • 0
Дигите на Дунав са в окаяно състояние, има пряка опасност за населението
©

Пряка опасност за населението, живеещо около дигата на река Дунав край село Дъбован няма. През 2006 г., когато беше повишено нивото на реката, аз обходих всички диги и гарантира, че те са стабилни. Направени са от добри материали и няма да поддадат. Има риск, ако в района има земеровни животни, които да я подкопаят. Това каза инж. Валентин Славов, технически директор на"Напоителни системи" пред Нова телевизия.

През 2006 г. се отпуснаха 20 милиона лева за почистване на дигите, но оттогава минаха 6-7 години. И на мен не ми харесва как изглежда тя.

Дигата на река Дунав е обрасла и представлява реална опасност от наводнение. Жителите на село Дъбован, община Гулянци, което се намира под котата на реката, държат лодките закотвени пред домовете си, ако се наложи спешна евакуация. Хората, които са се грижели за дигата коментират, че от четири години пари за дигата не са отпускани и тя не е почиствана. Опасности по р. Дунав с. Дъбован. В репортаж беше показано, че дърбодобивни фирми позволяват на камионите си да минават върху дигата и вече са образували коридори по нея.

Инж. Славов се съгласи, че това подкопаване е опасно. Има места, където дигите се поддържат в много добро състояние. Той посочи, че един от проблемите е честата смяна на изпълнителни директори по политически подбуди. В същото време Славов успокои населението, че пари за поддръжка на язовири и диги вече са отпуснати и поддръжката им ще бъде приоритет.

Ние искаме да си поддържане съоръженията, но по финансови причини нямаме възможност. Лошо е, че когато хората започнат да протестират им се обръща внимание, отбеляза Славов. Той увери, че в момента, в който бъдат преведени средствата работата по поддръжката ще стартира.

Доц. Георги Костов, зам.-министър на земеделието се включи в предаването "Събуди се" и увери, че забавените средства на служителите на "Напоителни системи" ще бъдат изплатени. Това, което служебното правителство се опитва да промени е да осигури средства за "Напоителни системи". Аз им благодаря, че въпреки тежкото положение не са спрели работа. Средствата на служителите в дружеството ще бъдат изплатени до месец август, каза той. Искам да се извиня от името на всички досега управлявали за тежкото положение в дружеството, завърши Костов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1858 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини