Учени създадоха ядрена батерия, базирана на вода

  • 19 септември 2014 20:32

  • 4997
  • 2
Учени създадоха ядрена батерия, базирана на вода
©

Научен екип, работещ в Университета на Мисури в САЩ обяви, че е създал прототип на ядрена батерия, базирана на вода, която има по-дълъг живот и е по-ефективна от съществуващите технологии, пише Gizmag.

Новата батерия би могла да се използва в автомобили, космически кораби и други приложения, където дълготрайността е от ключово значение. “Бетаволтаиците - технология за батерии, които генерират електричество от радиация, се изследват като източник на енергия от 50-те години”, обяснява Джи Куон от Университета на Мисури.

“Контролираните ядрени технологии не са задължително опасни. Вече има множество комерсиални приложения на ядрени технологии, сред които са детектори за пожар и знаци за авариен изход в сградите”.

Учените са обогатили воден разтвор с радиоактивния изотоп стронций-90 и са използвали електрод от титаниев двуокис с наноструктура, който да катализира разграждането на водата до различни съединения на кислорода. В резултат се произвеждат електрони, които се превръщат в електрически ток.

Разработки на ядрени батерии вече съществуват, но това е първата подобна батерия, използваща предимствата на радиолизата, за да произвежда електрически ток при по-високи енергийни нива и по-ниска температура, откогато и да е досега. Създателите на технологията посочват, че са постигнали и значително по-голяма ефективност от други методи за производство на енергия при разграждане на вода.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4997 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Някой

2015.07.10 | 12:20

2
Абе измислил го руснака!!!!!!!!!!!
7Hz

2015.03.22 | 22:49

1
Някой пак преписва от Розуел 1947г. до сега?

Добави коментар

Водещи новини