Труп на англичанин стои два месеца в габровската морга

  • 19 септември 2014 20:13

  • 3266
  • 4
Труп на англичанин стои два месеца в габровската морга
©

Здравнонеосигурените чужденци, жители на ЕС, ще се превръщат в проблем за българската система на здравеопазването, каза директорът на габровската многопрофилна болница д-р Нели Савчева.

"Втори месец в нашата патоанатомия отлежава труп на англичанин. В ежедневни разговори съм с Британското посолство, откъдето до този момент не са ми дали картбланш да се организира по някакъв начин погребението на този човек", заяви д-р Савчева.

Тази седмица в габровската болница е постъпил натрошен англичанин, който също се оказал здравнонеосигурен. През август са лекувани две англичанки без осигуровки в България и в родината си.

При постъпване на такива пациенти от здравното заведение се налагало да осъществят връзка със служба в Англия, която бавела проверката за статуса на пациента. Д-р Нели Савчева заяви, че не знае дали до Нова година ще стане възможно погребването на починалия англичанин. Директорът на габровската болница коментира още, че не става въпрос за възрастни хора, а за такива, които не са достигнали пенсия.

Лечението на чужденеца е продължило около две седмици. Положени са усилия и е хвърлен ресурс, за да се направи опит за спасението му, но той е починал. Това разказа д-р Петър Бояджиев, началник на вътрешно отделение в здравното заведение.
"От начало се знаеше, че има здравноосигурителна карта, после се оказа, че е вид застраховка, която не е призната в ЕС. Накрая стана ясно, че няма дори статут за временно пребиваващ гражданин в България".

Англичани, които са на алкохолен туризъм в България постъпват за лечение в болницата в Габрово. През тази седмица от Бургас е бил изпратен друг жител на Обединеното кралство, който живее в едно от местните села. Човекът е пострадал след употреба на алкохол и сбиване, съобщи Дарик.

Последвайте канала на

Novini.bg
3266 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.09.22 | 08:04

4
англичаните са бездушни като зверове

2014.09.22 | 08:04

3
ТРУП НА АНГЛИЧАНИН ДВА МЕСЕЦА В МОРГАТА И НИ ЕДИН РОДНИНА НЕ ИДВА ДА ГО ПОТЪРСИ А ОТ ПОСОЛСТВОТО СИ ПРАВЯТ ПАС. БАСИ ДЪРЖАВАТА БАСИ НАРОДА АНГЛИЙСКИ. УЖАС.
англичанин

2014.09.20 | 21:24

2
A колко са неосигурените цигани които лекувате ?
intel i5 4670k

2014.09.20 | 06:53

1
u mad bro? :)))))))))

Добави коментар

Водещи новини