Столичани създадоха био градина междублоково пространство (снимки)

  • 19 септември 2014 19:39

  • 3496
  • 1
Столичани създадоха био градина междублоково пространство (снимки)
©

Откриха днес за посещения био градина „Витоша”, която беше създадена от група граждани в междублоково пространство, което доскоро беше бунище за строителни отпадъци.

"Целта ни беше да докажем, че е възможно и че е красиво. С тенденцията за здравословен живот подобни кооперативи има много, на за все в частни имоти. Започнахме като на шега през 2013 г., когато чрез програма "Зелена София" на Столичната община направихме първоначално облагородяване на пространството, като засадихме дървета, храсти и цветя. Проявеният от живеещите наоколо хора интерес и ентусиазъм ни вдъхнови да разработим нов проект, който бе оценен като перспективен от програма "Мтел екогрант", обяснява един от инициаторите - Петър Вълчовски.

В градината са засадени различни сортове билки, подправки, цветя и зеленчуци. Кварталните градинари прилагат някои от принципите на т.нар. пермакултура – като изграждането на повдигнатите лехи, в които не е необходимо да се копае, а нуждата от поливане е сведена до минимум. Всички елементи в градината се комбинират по начин, позволяващ им да изпълняват различни функции и да се защитават взаимно от вредители. В природата устойчивостта на естествените екосистеми зависи от наличието на различни насекоми и птици, затова с помощта на живеещи в квартала деца и техните родители се изградиха "хотели за полезни насекоми".

"Всичко, което правим в градината, се базира на прости, но позабравени от днешния градски човек принципи, които нашите баби и дядовци са следвали", казва Наташа Маринова, експерт по опазването и управлението на природните ресурси и едни от двигателите на проекта.

Според участниците в инициативата освен образователните и екологичните ползи най-важното в този процес е осезаемият ефект върху местната общност, която чрез общуването си в грижа за споделеното начинание се превръща в сплотен организъм.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3496 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.23 | 14:46

1
Прекрасно,браво на тези хора!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини