Ковчег скара Англия и Египет (снимки)

  • 19 септември 2014 15:50

  • 3271
  • 0
Ковчег скара Англия и Египет (снимки)
©

Капак на древноегипетски ковчег в продаден в Англия за 12 хил. паунда (около 20 хил. долара) въпреки опитите на властите в Кайро да спрат търга, пише "България днес".

Ценната реликва е открита в кухина в стена на крайбрежна къща в източното графство Есекс, разказва вестник "Дейли мейл".

В постройката преди десетилетия живее известен ловец, авантюрист и журналист капитан Сърл, наричан още Тайгър.

Предполага се, че той донася находката от Африка след едно от многобройните си пътувания из Черния континент. Сърл умира през 1977 г., а жена му остава в къщата в Брадуел он сий до смъртта си през 2005 г.

Търговец на произведения на изкуството намира капака и убеждава внучката на Сърл да я продаде. Първоначалната цена на наддаването в интернет е около 2 хил. паунда, но за по-малко от час достига 12 хил. паунда. Новият собственик не е известен, но според "Дейли мейл" той е обещал да дари предмета на музей.

Излседователи от Кеймбридж посочват, че елементът от ковчег датира от 330 г. преди Христа. В дните преди търга египетските институции пробваха няколко пъти да осуетят продажбата с аргумента, че капакът незаконно е изнесен от страната.

Посолството на Кайро в Лонфон дори подава сигнал до Скотланд ярд с искане да се намеси, но от британската полиция отвръщат, че нямат подобни пълномощия за въпрос от частно-правен характер. Според Кайро за реликвата няма никакви официални документи, още по-малко разрешение да бъде изнесена от северноафриканската страна. Но както и при сходни случаи, опитите на други държави да си получат заграбени някога артефакти удрят на камък.

"Опитахме се да кажем на наследниците на Сърл, че искаме да върнем находката в родината ни, тъй като тя е част от нашата история. За съжаление те отказаха и твърдо решиха да я продадат на търг", обяснява пред вестника неназован служител на египетската дипломатическа мисия в британската столица.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини