Всеки пети загинал при катастрофа у нас умрял от челен сблъсък

  • 19 септември 2014 14:59

  • 1372
  • 0
Всеки пети загинал при катастрофа у нас умрял от челен сблъсък
© Булфото

Всеки пети у нас е умрял от челен сблъсък при пътнотранспортно произшествие. Това каза Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението, на кръгла маса "Безопасността на движение по пътищата: Споделена отговорност".

"У нас загиват всички – деца, младежи, възрастни и много възрастни. Има основно три вида катастрофи. Най-чести причини за ПТП са загуба на управление, сблъсък между МПС, автомобилистът блъска някого извън автомобила. Всеки пети у нас е умрял от челен сблъсък. Всеки четвърти у нас е умрял от катастрофа на завой. Има висока аварийност при шофиране на тъмно”, посочи Кесяков.

„Разработили сме Национална стратегия за пътна безопасност. Основен принцип, залегнал в нея, е принципът на ограничените човешки възможности. Не можем да летим, да бързаме повече, отколкото е възможно. Човешкото тяло е лесно наранимо. Безопасността е споделена отговорност. Транспортната система трябва да бъде приятел на човека”, обясни Алекси Кесяков. Целта на стратегията е до 2020 г. да бъде постигнато 50-процентно намаляване на жертвите спрямо 2010 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини