200 000 души у нас страдат от деменция

  • 19 септември 2014 14:15

  • 2118
  • 0
200 000 души у нас страдат от деменция
©

Около 200 000 души в България страдат от деменция, половината от тях имат болестта на Алцхаймер, съобщи проф. Лъчезар Трайков, началник на отделението по деменции в Александровската болница, цитиран от БНР.

Най-рано болестта се открива след 50-годишна възраст. Ранното откриване на болестта забавя усложненията с около четири години, каза професор Трайков. Той е категоричен, че деменцията е социално значимо заболяване.

Тя е третата по значимост болест след онкологичните и съдовите заболявания. Това е бичът на XXI век, категоричен е той.

15-и септември беше срокът, в който трябваше да се депозират предложения по проекта "14-20" за действие. Точка четири от осемте точки е борба с деменциите, за които ще отпусне ЕС 1,5 милиона евро. Ние написахме проекта, отбеляза медикът.

В момента има един месец Министерството на здравеопазването да одобри създаване на мрежа от центрове за дневна грижа. При нас пациентите, по голямата част, живеят в семейството - къде поради липсата на домове, специализирани в тази посока. Така че, една дневна грижа е една от най-разпространените мерки в Европа, допълни Трайков.

По думите на професора под ръководството му е изготвена национална стратегия за борба с Алцхаймер и той се надява тя да бъде приета от следващото правителство.

Последвайте канала на

2118 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини