Нилска треска пълзи към страната ни

  • 19 септември 2014 08:51

  • 2956
  • 2
Нилска треска пълзи към страната ни
© Булфото

Опасната западнонилска треска настъпва към България, предупреждават лекари. До момента Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията е регистрирал 31 случая на болестта в съседните ни страни, пише "Новинар".

Засегнатите страни са Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Австрия, Израел и Русия, обяви началникът на отдел "Надзор  на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция на велико Търново д-р Весла Войчева. Опасната болест дебне в Пловдив и Бургас.

Там са открити тигрови комари, които пренасят заболяването

Д-р Бойчева обясни, че западнонилска треска е остро вирусно заболяване, чиито симптоми сатрескавост и сънливост. По кожата на заболелите се появява петнист обрив и изпитват страшни болки. Понякога заболяването може да доведе до развитието на енцефалит.

Източник на заразата са птиците, а комарите са преносители, обясни д-р Бойчева.. Болестта се предава по кръвен път, а пациентът не е източник на зараза. "Основна профилактична мярка е борбата с кръвосмучещите насекоми, затова са издадени предписания до общините за обработка на зелените зони, които представлява епидемиологична опасност", посочи Бойчева. Тя посъветва да се избягват местата, където има много комари и да се използват репеленти, когато сме на открито.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2956 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.09.25 | 09:41

2
Верно е. Вчера я видях да пълзи по пътя от Асеновград към Пловдив. Приличаше си на 100% -ва нилска треска. И ко ши праим ся, а?

2014.09.25 | 09:41

1
Не се казва вЕрно, а вЯрно!

Добави коментар

Водещи новини