СЗО очаква милиони жертви на климатичните промени

  • 18 септември 2014 21:00

  • 2279
  • 1
СЗО очаква милиони жертви на климатичните промени
©

Климатичните промени стават все по-обсъждана тема. Световната здравна организация (СЗО) формулира смъртоносните последствия, които може да глобалното затопляне, пише "Списание Осем".

Малцина се замислят колко катастрофални могат да бъдат последиците от бързото изменение на климата. При толкова резки промени в глобален мащаб малко организми ще могат да се приспособят достатъчно бързо към новата среда.

През последните 50 години заради по-високите температури се наблюдава ускорено покачване на морското равнище от бързо топящите се ледници. Природните бедствия са се увеличили 3 пъти в сравнение с първата половина на ХХ век и всяка година вземат по около 60 000 човешки жертви.

Промените в климата влияят и на валежите, които пък са един от главните фактори за осигуряването на прясна вода и отглеждането на основни храни. Най-засегнати от промените, разбира се, са развиващите се страни. По данни на СЗО покачващите се температури и нерегулярните валежи ще намалят с 50% производството на храна в най-бедните райони в света.

Липсата на чиста вода вреди на хигиената и така увеличава риска от редица болести, които убиват почти 600 000 деца до 5-годишна възраст всяка година. Климатичните условия се отразяват и върху болести, предавани чрез насекоми, охлюви и други студенокръвни; повишените температури удължат сезона на вирусните заболявания и могат да разширят географския им обхват.

По данни на СЗО между 2030 и 2050 г. се очаква измененията в климата да причинят приблизително 250 000 смъртни случая повече годишно от недохранване, малария, диария и топлинни удари. Най-засегнати ще бъдат развиващите се държави, както и тези със слаба здравна инфраструктура. Високата температура ще повишава нивата на озона и на редица замърсители във въздуха, които изострят сърдечносъдовите и респираторните заболявания. Тя влияе и върху разпространението на полените и други въздушни алергени, които са основни причинители на астма. Само към момента хроничното заболяване засяга около 300 млн. души.

Уви, на практика въпреки множеството апели на различни организации - световни, правителствени или неправителствени, промяната към по-природосъобразен живот се случва главно на лично равнище. Така и няма сериозни санкции срещу основните замърсители на природата.А без въздух, вода и храна дори и незаинтересованите от случващото се няма да могат да оцелеят. Затова, ако искаме промяна, то трябва да започнем от себе си.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2279 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.02 | 11:41

1
Най-засегнати : развиващи се страни и тези със слаба здравна инфраструктора. Оле господи, че нашата страна е още по-зле. Ние нито се развиваме, нито пък имаме някаква здравна инфраструктора.Още от сега да се считаме за природно погубени.Съвет:изобщо не мислете, че ще оживеете!

Добави коментар

Водещи новини