Убиват 900 бизона в парка Йелостоун

  • 18 септември 2014 18:29

  • 2505
  • 0
Убиват 900 бизона в парка Йелостоун
©

Администрацията на американския национален парк Йелоустоун се готви да умъртви една пета от популацията бизони, живеещи на територията му. Това прави около 900 животни. Мярката стана ясна от официално съобщение, публикувано от представители на резервата и цитирано от „Ройтерс“.

В момента бизоните, обитаващи Йелоустоун, наброяват 4 900 глави. Умъртвяването на една пета от тях ще се проведе през наближаващата зима, пише manager.bg.

Спорното решение е било взето, за да се предотврати разпространението на инфекции, които се пренасят от някои от животните. Експертите се опасяват, че бизоните, заразени с бруцелоза (болест, която се предава от животните на човека и която може да доведе до инвалидност) може да мигрират към пасбищата в щата Монтана и да предадат опасната болест на местния домашен добитък. Ще бъдат умъртвени именно онези бизони, които са напуснали територията на парка.

Ръководството на резервата ежегодно съкращава броя на живеещите там бизони. Планираната за тази зима акция обаче ще бъде най-голямата за последните седем години.  

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2505 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини