Щети за хиляди лева нанесе стихията в Старозагорско

  • 18 септември 2014 13:45

  • 1408
  • 0
Щети за хиляди лева нанесе стихията в Старозагорско
© Булфото

Нанесените щети след валежите в община Стара Загора възлизат на стойност над 300 000 лева. Това установи общинска комисия за оценка на причините за възникналите наводнения и щетите от тях, назначена със заповед на кмета Живко Тодоров, съобщават от пресцентъра на общината.

Най-много средства ще струва възстановяването на уличната пътна мрежа - 970 800 лв., както и възстановяването на повредените мостови съоръжения - 700 000 лева. Унищожени са овощни градини и оранжерии на стойност 470 000 лева. Почти толкова е стойността на възстановяването на проводимостта на реки и дерета в населените места - 407 000 лева.

Унищожена е храна за животни за 240 000 лв., а загиналите животни се оценяват за 160 000 лева.

Комисията е констатирала, че са наводнени над 172 жилищни сгради в 15 населени места. Пет жилищни сгради са негодни за обитаване. Само обитателите на две от тях не са настанени в жилищни помещения - в Еленино, където е осигурен фургон, и в Петрово.

СЪсипано е асфалтовото покритие на близо 28 000 кв. м улици в населените места, а над 49 000 кв. м са улиците с нарушено покритие от чакъл. Прекъснати са стените на шест хидротехнически съоръжения, три - южно и югоизточно от с. Ловец, един язовир в с. Кирилово, един рибарник, североизточно от с. Християново, и един рибарник в с.Загоре. Седем мостови съоръжения са повредени - 3 в с.Еленино, 2 в с. Козаревец и по 1 в селата Михайлово и Сулица, сочат данните на експертната комисия.

Част от отводнителните канавки в населените места са унищожени, намалена е пропускателната им способност поради нередовна поддръжка, е констатирала комисията. Изготвят се количествено-стойностни сметки за определяне на количеството и вида на аварийно-възстановителните работи и се подготвят документи за кандидатстване за финансиране от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини