Избирател не може да получи устен отказ да гласува

  • 18 септември 2014 13:45

  • 789
  • 0
Избирател не може да получи устен отказ да гласува
© Булфото (архив)

Гласоподавател, който не бъде открит в основния избирателен списък, а фигурира в списъка на заличените лица и Секционната избирателна комисия /СИК/ реши, че не може да упражни правото си на вот, трябва да бъде уведомен за това задължително писмено.

Избирателят не може да получи устен отказ, а решението на СИК трябва да му бъде връчено веднага. Това съобщи Йорданка Ганчева  - член на Централната избирателна комисия /ЦИК/, на работна среща в областната управа в Добрич с представители на ведомства  и институции, ангажирани в подготовката на предстоящите парламентарни избори.

Ганчева добави, че при откъсване на бюлетината не само член на СИК, но и самият избирател трябва да се увери, че по нея няма отбелязвания и наранявания. Ако гласоподавателят обяви, че е сгрешил при попълването на бюлетината, има право да поиска втора.

Има препоръчителни указания на ЦИК за сгъването на бюлетината с оглед на запазването на тайната на вота, но ако бъде сгъната по друг, различен начин, това не я прави невалидна, каза Йорданка Ганчева, цитирана от БТА.

На работната среща присъстваха и представители на частичната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - дългосрочните наблюдатели на избори Меги Любани и Харолд Отто. Мисията, която ще следи за честността на изборите, ще посети определен брой избирателни секции в изборния ден, посочиха от областната администрация.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
789 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини