Разпределят "на тъмно" 285 млн. евро

  • 18 септември 2014 10:17

  • 2924
  • 2
Разпределят "на тъмно" 285 млн. евро
© Getty Images/Guliver

Днес представители на Европейската комисия и администрациите на Министерството на финансите и на Министерския съвет ще обсъждат финализирането на новата Оперативна програма "Добро управление" 2014-2020 г.

Официална информация за преговорите обаче няма. ОПДУ обединява досегашните оперативните програми "Техническа помощ" и "Административен капацитет". През новия програмен период по ОПДУ ще се финансират проекти по три основни приоритета: за реформи и обучения на централната и местни администрации, за ускоряване въвеждането на електронно управление – (е-здравеопазване, е-правосъдие, е-обществени поръчки), както и за функционирането на информационните системи за управление на средствата от ЕС.

Бюджетът на ОПДУ е 285 млн. евро, а нейното управление се планира да бъде поето от администрацията на Министерството на финансите. Екипът на служебния вицепремиер по еврофондове Илияна ЦановаИлияна Цанова Илияна Цанова е родена на 19 януари 1976 г. в гр. София. Магистър по финанси от Университета за трябва да уточни разпределението на бюджета на програмата между трите приоритета. Чиновниците се надяват да получат над 100 млн. евро от ОПДУ за обучения, семинари и техническа помощ на администрацията до 2020 година. Около 130 млн.евро са предвидени за е-управление, като поне една-трета от тях трябва да отидат за е-правосъдие. Останалите средства са за издръжка на администрацията, работеща с Европейския съюз, както и за информационните системи за управление и контрол на еврофондовете.

Освен по ОПДУ в края на септември месец и началото на октомври България и Европейската комисия ще обсъждат финализирането и на останалите Оперативни програми за периода 2014-2020 година – "Околна среда", "Транспорт", "Регионално развитие", "Конкурентноспособност", "Развитие на човешките ресурси", "Наука и образование", както и програмите за земеделие и рибарство.

Финализирането на програмите би трябвало да стане до края на октомври месец. Ако служебните министри забавят одобрението на програмите има голяма вероятност усвояването на средства от еврофондовете за новия програмен период да се отложи поне до средата на 2015 г.

Въпреки, че преговорите се водят при пълна непрозрачност от страна на служебното правителство, в началото на седмицата стана ясно, че транспортният министър Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard планира да промени приоритетите в Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020 г. Ангелкова, чийто баща има пътно-строителни фирми, възнамерява да увеличи средствата за изграждане на магистрали за сметка на парите за нови железопътни линии. Действията на служебния министър на транспорта обаче не били приети добре от ГЕРБ и от БСП, като дори техни представители изразили опасения, че това ще коства забавяне строителството на ключови обекти, защото промяната на приоритетите означавало и нови срокове за одобрение на програмата, пише "Преса". Вероятно и самата ЕК ще отхвърли идеите на Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, с мотив, че Брюксел държи да се инвестира в инфраструктура, която намалява вредните ефекти върху околната среда, както и за успоредно развитие на жп-мрежата спрямо пътищата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2924 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тримата от запаса

2014.09.26 | 14:42

2
На на ващата мама!
Българин от старо време

2014.09.26 | 14:41

1
Трябваше и аз да изгася лампата начи... току-виж се сбъркали да хвърлят нещо и насам :)

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини