Спорт на муха

  • 18 септември 2014 09:37

  • 1613
  • 2
Спорт на муха
©

Пристъпва към водата като индианец, постоянно сменя тактиката и щателно оглежда за подходящи места. Взима пръчката и с отмерена крачка се приближава към водата, след което грациозно замята с тихо движение. Целта му е да пусне мухата на желаното място така, че максимално да имитира падащо насекомо във водата. После търпеливо чака. Той уважава рибата като противник и приема риболова на муха като спорт.

Липсата на достатъчно литература и традиции в този спорт у нас са основните причини стъпките в усвояването на риболова с изкуствена муха да са толкова трудни. Въпреки това обаче, любителският спорт има своите поддръжници и добива все по-голяма популярност.

В края на септември едно събитие със сигурност ще привлече вниманието на мухарите – Advanced fly casting school ще бъде част от петдневната програма на изложението Наслука - Лов, риболов и спорт. Пиеро Летиция ще прави на живо демонстрации на техники за риболов на муха в плитък 125 кв.м басейн, специално изграден за целта в залата на събитието. Любителите на този начин на риболов дори ще могат да се запишат на безплатно обучение, което ще се провежда сутрин и следобед всеки ден от 24 до 28 септември.

Италиански техники

Пиеро Летиция има дългогодишен опит в риболова с муха. Вече над 40 години упражнява професията си, като е притежател и на специална техника. Основател е на италианското училище за риболов Advanced fly casting school, където преподава от 14 години.

Летиция ще покаже още и негова техника за лятна муха -Swedish Lodge, както и система за риболов, наречена – Tenkara. Този метод се появява за първи път в Италия през 16 в., като наскоро доби популярност и в Япония. Според Пиеро Летиция Tenkara е лесен начин за риболов с муха и може да бъде използван дори от деца.

Спининг в допълнение

В рамките на есенното издание на изложението ще се проведе още един семинар за риболова - Спининг риболов в Гърция, воден от Маркос Видалис.

Видалис е професионален гръцки риболовец. Главен редактор на две списания за риболов и част от Pro Staff екипите на две легендарни японски марки – DUO и Zenaq.

Последвайте канала на

Novini.bg
1613 2

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.17 | 08:19

2
Лятна муха на ток и герими и мрежи по р.Искър и р. Вит
Никому неизвестен мухар

2014.09.18 | 13:58

1
ИнтеУектът си личи.

Добави коментар

Водещи новини