Барак Обама: Няма да изпращаме войски срещу „Ислямска държава“

  • 18 септември 2014 08:56

  • 1836
  • 8
Барак Обама: Няма да изпращаме войски срещу „Ислямска държава“
© Getty Images/Guliver

САЩ няма да изпращат сухопътни войски в Ирак за борба срещу джихадистите от „Ислямска държава“, категоричен беше президентът Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. Той каза това в отговор на заявлението на най-висшият американски военен намекна, че има и такава възможност, съобщи БТА.

В реч във военновъздушната база „Макдил“ в Тампа, щата Флорида, Обама заяви, че въздушните удари ще са основният принос на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава", както и координирането на международната коалиция срещу тези екстремисти, в която по думите му вече влизат над 40 държави.

„Искам да бъда ясен. Намиращите се в Ирак американски сили нямат и няма да имат бойни задачи“, каза Обама. „Не можем да заемем мястото на арабските страни при обезопасяването на собствения им регион“, изтъкна още той.

Обама посочи, че САЩ ще нанасят въздушни удари и ще помагат при обучението и екипирането на местните сили.

Същевременно онлайн подкрепата за „Ислямска държава“ е нараснала, откакто започнаха американските въздушни удари в Ирак, заяви пред комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите на САЩ директорът на ФБР Джеймс Коми, цитиран от Франс прес. Броят на бойците на тази групировка в Сирия и Ирак е между 20 и 31 хил. души, заяви на същото изслушване директорът на американския Национален център за борба с тероризма Матю Олсън.

Олсън добави, че разузнаването не разполага с информация ИД да готви нападение на територията на САЩ.

От 8 август американските ВВС са извършили 167 удара срещу джихадистите в Ирак.

Около половината иракска армия не е в състояние да си партнира ефикасно със САЩ в борбата срещу ИД в Западен и Северен Ирак, заяви в Париж ген. Мартин Демпси, цитиран от Асошиейтед прес. Другата половина от иракската армия пък трябва да бъде частично преизградена чрез обучение и допълнителна екипировка от САЩ, добави най-висшият американски военен.

Междувременно новият министър-председател на Ирак Хайдер ал Абади каза, че чуждестранни сухопътни войски за борба срещу групировката „Ислямска държава“ нито са нужни, нито са желани.

В първото си интервю за чуждестранна медия, откакто пое поста на 8 септември, Абади каза, че американските въздушни удари помагат за отблъскването на сунитската радикална група, но подчерта, че стъпване на чужд ботуш на терен изобщо не е въпрос на дневен ред.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1836 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
д-р Менгеле

2015.04.29 | 22:23

8
Защо бе, Бонго? Пратете вашите деца да се бият с ИДИЛ, ако знаете какви гъзолизачи на американските ви трътки има даже и тука в България, може да изпратите такива като Плевела и децата му, може да изпратите и Цецо крадецо той е бъдещ затворник, все тая ще му къде ще му резнат зелката!
che gevera

2015.04.29 | 22:22

7
А защо тогава не оставите и славянските държави да си уреждаме проблемите в нашия регион (Украйна)?

2015.04.29 | 22:22

6
Да не са луди, нали ще ги изколят като пилци "славните" хамерикански бойци! Всъщност по-вероятно е те сами да се изпотрепят, `щото "приятелският" им огън е по-унищожителен от този на противника!
MARABA ANADOLSKİ

2014.09.21 | 23:13

5
TOZİ PAT AKO NAHALTAT CHE NATARKALYAT BAYA AMERİKANSKİ BASHKİ.
гошо

2014.09.21 | 23:13

4
Изпратете Пинокио и децата му да задоволяват ИДИЛ.

2014.09.21 | 23:13

3
Ne voiski roboti s napalmovi gorelki i dronovebuldozeri
do Dimi Slivkov :

2014.09.19 | 06:51

2
Sladur4e, pak li Filosofstvash?????????????????????? Ami na teb PUTLER4ETO ti e na NULATA, Rojbo, xa-xa !!!!!!!!!!!!!!!!!
OBAMA :

2014.09.19 | 06:46

1
MNOOOGO E LESNO VE4E : Arabi srestu Arabi, Ukrainzi srestu Ukrainzi, Xa-xa-xa-a-a-......Kef !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини