Шотландия решава дали да се отдели от Великобритания

  • 18 септември 2014 06:27

  • 2559
  • 5
Шотландия решава дали да се отдели от Великобритания
© Getty Images/Guliver

В Шотландия днес се произвежда референдум, на който жителите на региона ще решат дали той да остане част от Обединеното  кралство, предаде Франс прес.

Гласуването започва в 7 часа сутринта (6 часа по Гринуич) и ще приключи в 22 часа (21 часа по Гринуич). Резултатите ще  станат известни утре сутринта.

Право да гласуват имат около 5,3 милиона шотландци, които са около 8,3 на сто от общото население на Великобритания. Техният вот ще реши съдбата на 307-годишния съюз между Шотландия и Англия.

Референдумът, който се очертава изключително оспорван, може да сложи край на вековен съюз и да доведе до създаването на нова страна в Европа. Изправен пред подобни залози, северният регион с 5,3 милиона жители чака резултатите със затаен дъх, пише БТА.

Три публикувани вчера проучвания предсказаха победа на поддръжниците на съюза. Техните резултати обаче показаха и че голям брой избиратели още не са взели решение как ще гласуват, което прави изхода от утрешното гласуване непредсказуем.

Дори да надделеят противниците на независимостта, Шотландия ще получи по-голяма автономия. Премиерът Алекс Салмънд принуди  централната власт да обещае да отстъпи нови прерогативи, особено фискални, на местния парламент, в случай че шотландците гласуват против независимост.

Ръководителите на трите основни британски партии (консерватори, лейбъристи и социалдемократи), подкрепяни от лондонското Сити, дадоха обещание за разширяване на правомощията на местната власт.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2559 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ares

2014.09.18 | 20:59

5
Май на шотландците им писна от ислямисти и трети полове. Упех!

2014.09.18 | 20:58

4
ДА , ама ЗАРАДИ ГЕРБ и ТИКВАТА БУДА , които УВЕЛИЧАВАТ ЦЕНАТА НА ТОКА , НАРОДЪТ ЗАГИВА !ИЗХОДЪТ Е ЕДИН ! СИДЕРОВ ПРЕМИЕР ! НА ВЛАСТ АТАКА ! ВСИЧКО ДРУГО Е ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДОСЕГАШНАТА АГОНИЯ ! ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ С БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ - В ЗАТВОРА ! ТОВА Е РЕФОРМАТА !
Аз казах.

2014.09.18 | 20:58

3
Най-после и тази империя ще се разпадне ! Време беше.
д-р Менгеле

2014.09.18 | 20:52

2
Успех на истинските хора от Шотландия, които ще се махнат от тоя позорен съюз Великобритания. Да пожелаем следващите да са Уелс и Северна Ирландия да поемат пътя на свободата! И нека си остане "добрата стара" Англия да си приема африканци,индийци, араби и други при тях!
onq s konq

2014.09.18 | 19:30

1
Браво на шотландците-послушаха волен ,отделят се и минават към Евраэия!!!

Добави коментар

Водещи новини