ДАБ съдейства за записването на деца-бежанци в училища

  • 17 септември 2014 21:41

  • 1362
  • 2
ДАБ съдейства за записването на деца-бежанци в училища
©

Записването на децата, търсещи или получили закрила в България, се извършва на база на Наредба 3 от 27 юли 2000 г. за реда за приемане на бежанци в държавните и общинските училища у нас и Наредба 2 от 14 април 2003 г. за признаване на завършени етапи на училищното обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на други държави на Министерство на образованието и науката.

Това се посочва в становище на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет във връзка със случая в училище "Кирил и Методий" в с. Калище.

Отбелязва се, че изборът на конкретно училище не се определя от МОН. В съобщението се посочва още, че експертът по образование към Интеграционния център на Държавната агенция за бежанците и социалните работници към териториалните й поделения съдействат за записването на децата в общински и държавни училища съобразно местоживеенето и свободните места. От агенцията водят статистика за записаните в училище деца, настанени в териториалните й поделения и не разполагат с информация за децата, които живеят на външни адреси.

До 15 септември са записани 35 деца в различни общински училища - 66 ОУ, 132 и 85 СОУ в София и ОУ "Кирил и Методий" - с. Калище.

Социален работник в центъра за настаняване в Ковачевци е разговарял през август с директорката на училището в с. Калище Виолета Михайлова във връзка със записването на децата на бежанци. През същия месец тя е посетила центъра и се е запознала с тях. Децата не са записани през август поради липса на дежурен учител. През първата седмица на септември директорката лично е посетила центъра и е донесла необходимите за записване в училище заявления, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

1362 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
шльоко

2014.09.18 | 07:10

2
Тоя шапкар започна да се изявява като 2–ри хелзински комитет. Нали гледа по телевизията кои режат глави, ТОВА СА ВТОРО ПОКОЛЕНИЕ ЕМИГРАНТИ. Открийте сметка да превеждаме пари за защита на обвинените, за да не могат Безродниците да съдят безнаказано.

2014.09.18 | 07:10

1
ANTIBALGARSKA ORGANIZACIA !

Добави коментар

Водещи новини