Установиха причината за смъртта на Ричард III

  • 17 септември 2014 16:46

  • 3570
  • 2
Установиха причината за смъртта на Ричард III
©

Британски учени установиха причината за смъртта на крал Ричард III. Благодарение на исторически документи е известно, че монархът е бил убит по време на битката при Босуърт на 22 август 1485 година. Но с какъв вид оръжие и каква са били раните му - това именно са се опитали да разгадаят учените от университета в Лестър, чието изследване излезе в списание Lancet.

Те са анализирали костите и черепа на краля, чиито останки бяха открити по време на разкопки на паркинг в Лестър. Чрез компютърна томография специалистите са установили, че по време на битката Ричард III е получи 11 рани, две от които - в долната част на скелета, по-специално в областта на таза, и още девет удара по главата. От това те предполагат, че при битката кралят е останал без каска.

"Ричард вероятно е страдал от много силни болки", казва Сара Хейнсуърт, която е сред авторите на изследването. Според нея кралят най-вероятно е бил атакуван от множество нападатели, след като бил свален от коня си, който бил убит в движение.

"Средновековната битка е била кървава и брутална", отбелязва Хейнсуърт, посочвайки, че според едно от нараняванията на черепа главата на владетеля е била пронизана със сабя.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3570 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2014.09.19 | 11:22

2
Сигурно се е бил с Шодланците.
hasan

2014.09.18 | 12:57

1
Perhaps, it was an inside job from the Kingdom that kill him.

Добави коментар

Водещи новини