Сватбената каляска на княз Фердинад тръгва по софийските улици

  • 17 септември 2014 07:35

  • 1036
  • 0
Сватбената каляска на княз Фердинад тръгва по софийските улици
©

Сватбената каляска на княз Фердинад и княгиня Мария-Луиза тръгва по софийските улици. Ценният музеен се пуска в движение по повод Деня на София. Каляската е в английски стил „паризер ландо“, тапицирана е с кожа и сукно, покрита е със свалящ се кожен гюрук, а от двете страни на капрата има фенери.

Тя е принадлежала на френската кралица Мария Антоанета, известна с прословутата си фраза „Като няма хляб, яжте пасти“.   Каретата пристига у нас директно от Версай в края на XIX в. като дар за сватбата на княз Фердинанд.

Българският цар я получил отчасти заради тесните връзки на прочутата си майка - княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска с европейската аристокрация.

Точно в 10 часа днес луксозното возило ще тръгне от Музея за история на София (пл. Бански 1, сградата на Централна минерална баня), оттам ще се преминава по бул. „Княгиня Мария-Луиза”, бул. „Цар Освободител”, до Народното събрание и обратно. Каляската ще бъде теглена от два коня, а на нея ще се вози артист, облечен като кочиаш с дрехи от епохата.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
1036 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини