Почитаме паметта на София, Вяра, Надежда и Любов

  • 17 септември 2014 07:20

  • 2037
  • 4
Почитаме паметта на София, Вяра, Надежда и Любов
©

Днес църквата чества паметта на Света великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов.

Преданието разказва, че през втората половина на І и първите десетилетия на ІІ век в Рим живяла благочестива християнка на име София, която според възможностите си вършела милосърдни дела.

София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите основни християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Заради непреклонността си към вярата, пред очите на майка им те били подлагани на жестоки изтезания, но невидима Божия ръка ги пазела. След непоносимите мъчения и трите сестри една по една били обезглавени. През 126 г. благочестиви християни погребали светата майка при нейните дъщери. Вяра, Надежда и Любов се приемат за покровителки на децата, защото те самите били още деца.

Преди 21 години с решение на Общинския съвет църковният празник на Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов е определен и за празник на столицата ни.

На този ден отдаваме почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта.

Празникът се почита най-тържествено от именниците - Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.

Днес честваме е Деня на София. По традиция столицата ще отбележи празника си с редица събития.

В 10:00 часа ще започне тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която ще бъдат връчени званията "Почетен гражданин на София", "Почетен знак на Столична община" и "Значка на София ".

В 11:30 часа ще се състои тържествен водосвет и официална церемония по издигането на знамето на града. На официалното честване ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, служебният премиер Георги Близнашки, кметът на София Йорданка Фандъкова и още редица официални гости.

В 18:30 часа, в Народния театър "Иван Вазов" ще започне церемонията по връчването на наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Заради празника входът в общинските музеи, Градската художествена галерия и Зоологическата градина ще бъде свободен. Още редица различни прояви ще има и в районите на Столичната община.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2037 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.09.17 | 19:29

4
Stolica na Balgaria e Veliko Tarnovo -shopski selianduri !
intel i5 4670k

2014.09.17 | 19:29

3
Любомире , честит рожден ден, жив и здрав да си и винаги да ни забавляваш тук :)))))))))))))
Вяра, Надежда и Любов

2014.09.17 | 10:44

1
И какво, правят си официално честване президентът , служебният премиер, кметът на София, а не титулуваните граждани "дуаат супата". Нас как да ни огрее бе господа във властта ?? За пример в Истанбул като има празник (Байрам примерно) целия градски транспорт е безплатен, а метрото е на 1/2 от цената, вход за музей също е безплатен и достъпът в редица учреждения е свободен и то за цяла една седмица. Ама ние нали сме европейци, та да подадем нещо на хората които си плащат данъците било то по случай празника не е европейски!
SHERIFF AGA

2014.09.17 | 11:28

2
Ela grozno kurvence v Carigrad-da ti go namaem otzad !

Добави коментар

Водещи новини