Жълт код за обилни валежи за 10 области в страната

  • 16 септември 2014 16:54

  • 2843
  • 0
Жълт код за обилни валежи за 10 области в страната
© Булфото

Жълт код за обилни валежи обявиха за 10 области в страната за утре, съобщи Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София-град, София - област, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Бургас.

През нощта на 16 срещу 17 септември отново ще има значителни валежи от дъжд до 20-30 л/кв.м. Утре през деня валежите ще отслабват. В област Бургас са възможни валежите да достигнат количества до 35 л/кв.м.

Междувременно продължаващите интензивни валежи усложняват положението в хисарските села Кръстевич и Красново, съобщи МВР. Местният язовир "Гереджика" прелива през преливника и нивото му се следи постоянно. В с. Красново се отводняват подземните етажи на три жилищни сгради. В двете населени места е обявено бедствено положение. Затворен е за движение пътят Цалапица - Съединение.

В град Съединение са наводнени около 15 улици и се работи по отводняването на 70 жилищни сгради. За последното денонощие пазарджишките пожарникари и спасители са извършили 43 отводнявания на територията на село Добровница. В момента екипите работят на още 10 адреса. На територията на област Монтана оперативната обстановка е нормална. Извършва се 24-часово наблюдение на нивото на река Малокутловска и мостовите съоръжения над нея, както и на яз. Огоста, който се изпуска контролирано. Нивото на р. Дунав при гр. Лом е 624 см., при критични 900 см.

На територията на област Враца се отводнява котелното помещение на гимназия "Алеко Константинов". На критичните участъци на река Огоста се извършва наблюдение от екипи на пожарната и местната власт. Интензивните валежи са причината за срутването на три подпорни стени на жилищни сгради в стария център на Смолян. Уведомена е местната власт и са предприети необходимите мерки. Към момента няма данни за застрашени и бедстващи хора.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2843 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини