Бедствено положение в Хисар, Съединение под вода, АМ "Тракия" край Пловдив наводнена (обно

  • 16 септември 2014 11:31

  • 14354
  • 15
Бедствено положение в Хисар, Съединение под вода, АМ "Тракия" край Пловдив наводнена (обно
© Булфото Архив

Бедствено положение в Красново и Кръстевич обяви кметът на пловдивската община Хисаря Пенка Ганева. Огромно количество дъжд се е изсипало през нощта в района, около 20 къщи са наводнени, улици са отнесени. До някои от къщите не може да се стигне, защото улиците са под вода, съобщават пловдивски медии.

Деретата преливат от стичащата се от Средна гора вода и продължават да заливат улици и дворове, съобщи кметът Иван Бабаджанов. В съседното село Кръстевич пороят е отнесъл четири моста. Има също наводнени къщи и отнесени асфалтови настилки.

"Добрата новина е, че опасните три язовира, които преди години вдигнаха на крак хората в региона и те по цели нощи ги укрепваха с чували пясък, сега се изпускат контролирано през преливниците", обясни кметът Румен Айвазов.

Междувременно се появи информация, че град Съединение е под вода. Падналото количество дъжд за цялата нощ е било 120 литра на кв. м. Наводнени са дворове и мазета и една къща цялата в ромската махала на града. Всички сме на нокти, днес се очакват още повече валежи, коментира кметът на общината Георги Руменов. Цяла нощ три екипа с мотопомпи са от отводнявали 20 къщи, също така и улици и дворове. Днес 5 екипа огнеборци продължават да се борят със стихията.

Снощи в Пловдив се изсипа също голямо количество дъжд, придружен с мощни светкавици и гръмотевици. Днес в областния град всички са с повишено внимание, тъй като се очаква вълна от проливни дъждове. Според синоптиците има огромен риск от локални наводнения.

Застрашена от преливане е река Марица в горното и средното течение и нейните притоци. Водни проблеми има и в Асеновградско, в село Кадиево и в град Бенковски.

Проливен дъжд създаде проблеми в няколко населени места. Наводнени бяха улици в Пазарджик и София. Седем сигнала за наводнени улици и къщи за получили през тази нощ столичните екипи на звеното за аварийни дейности на Столична община, съобщиха от пресцентъра на общината за Дарик.

Три екипа на звеното за аварийни дейности на Столична община, заедно с тези на „Пожарна безопасност и защита на населението" са работили тази нощ. Екипите са отреагирали на всички и са отводнили улиците и къщите. Екип на аварийното звено на Столична община проверява оттичането при Южната дъга на околовръстния път.

Общинските язовири се изпускат контролирано. Дежурни извършват постоянни проверки на нивата им.

Със заповед на кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска е разпоредено постоянното наблюдение на коритата на реките, язовири и критични участъци заради продължаващите валежи над София.

Силна градушка удари софийското село Мрамор и Нови Искър. На място са дошли противопожарен екип от Нови Искър и доброволци от столичното формирование. Няма пострадали и сериозни щети.

Над 50 сигнала са получени само в рамките на няколко часа вчера вечерта и през изминалата нощ на телефон 112 за наводнени мазета, избени помещения и приземни етажи на жилища и обществени сгради в Пазарджик и най-близките населени места, съобщиха от полицията.

Най-тежко е положението в село Добровница, където дъждовете са били с най-голям интензитет. През изминалата нощ екипи от пожарникари и спасители са отводнили общо 15 къщи, като днес продължават дейностите в тази връзка съвместно с кмета на селото. Мобилизирани са всички свободни екипи и техника за дейности в помощ на гражданите. Всички структури на пожарната и полицията осъществяват постоянен мониторинг на големите язовири и реки в областта.

От МОСВ предупреждават за оранжев код за обилни валежи за 6 области в страната. В резултат на очакваните валежи на 16 септември се очаква повишение на речните нива на реките Арчар, Лом , Огоста , Малък Искър, Марица в горното й течение.

Част от платното на АМ „Тракия“ край Пловдив е залято с вода, предупреди Областната дирекция на МВР в града. Наводненият участък е от 112-и до 106-и км в посока Бургас-София. На място е осигурено дежурство от полицейски екипи на дирекцията в Пловдив.

Призовават се водачите на моторни превозни средства да бъдат внимателни и да преминават през този участък с по-ниска скорост.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14354 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2014.09.17 | 21:17

15
o6te v4era kato kazaha 4e ima kot jalto za valeji i mi stana qsno 4e 6te ima pak navodneniq
12

2014.09.17 | 21:17

14
stiga s taia se4 i s tova lapane,dolni politici
Муамар Кадафи

2014.09.17 | 21:16

10
Тая държавица е прогнила по всички параграфи, щом от една малка росичка се давят хората, това всичко е с умисъл. Де*ба тая корумпирана сган където ни управлява 25 години вече!
малката истина.....

2014.09.17 | 21:17

13
Няма държава за да я псуваш! Ние сме си мърши,българите, всеки път избирате БСП,има ДПС защото пак БСП и СДС беше решило! Имаше НДСВ защото БСП РЕШИ така. Има аТАка и ББЦ защото вече ДПС решава! За ГЕРБ няма да пиша защото всички тези които избрах са с/у него и се мъчат по-всякакви конспирации и лъжи да го унищожат-ФАКТ!
AJ4A

2014.09.17 | 21:17

12
По-лошото е, че след не 25, а 70 години безправие и мизерия, на 05.10.2014 пак ще се намерят ститици хиляди ОЛИГОФРЕНИ-МАЗОХИСТИ, които на драго сърце ще легитимират ПАЛАЧИТЕ СИ, гласувайки на изборите!!!!

2014.09.17 | 21:16

11
Тези наводнения не са само в България, просто другите Държави, пиша с главно "Д" Държави, защото за разлика от нашата държавка, там се прави и помага на хората, а тука... тази година за 165 път се случва и никой нищо не направи, за да предотврати поне 1н път да не се случи. Нямаме съвест като народ, не друго. Защото тези планктони в управлението трябваше да са отдавна запалени.

2014.09.17 | 20:35

9
хайде пак ще спасяваме хората с СМС-и . Като няма държава . Ще си помагаме сами .

2014.09.17 | 19:35

8
пише се "еволюирали"
Аз казах.

2014.09.17 | 19:35

7
Или ще изберем читаво управление (като АТАКА например) ,или ще се наложи да грабваме сопите и да потрошим продажните кратуни на управниците.
AJ4A

2014.09.17 | 19:35

6
Аз пък за пореден път ти казвам, че си МНОГО НАИВЕН!!!! Как ще избереш читаво управление????? Как реши, че читавото управление ще е точно на Атака????
AJ4A

2014.09.17 | 19:35

5
До кога ще живеете в някакъв паралелен на реалността свят и ще вярвате на ............. непознати хора, при това КАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА МИЛИАРДИ И/ИЛИ ЗАТВОР ДО КРАЯ НА ДНИТЕ?!?!? До кога ще си мислиш, че нещо зависи от твоя и моя глас, след като никой не ни дава отчет за кого реално е бил преброен гласа ни?????
Barcelona

2014.09.17 | 16:41

3
Питам, колко години са ни управлявали БСП, ДПС, СДС, и колко години ГЕРБ.??? Питам и отговор не искам.! Благодаря.
за съжаление

2014.09.17 | 16:42

4
отговарям 70 год БКПза
AJ4A

2014.09.17 | 16:41

2
Отговарям ти: Вече 70 години на власт са РУСКИ ПОДЛОГИ, които се крият под всевъзможни политически абревиатури!!!!! НЕ Е важно КОЯ е абревиатурата, спечелила изборите, защото НЕ буквичките от абревиатурата управляват държавата, а хората, скрили се зад тях - КОМУНИСТИ, КОМСОМОЛЦИ, АГЕНТИ НА КГБ И ДС и прочие БОЛШЕВИШКА ПАПЛАЧ!!!! Питам те и аз: ЗАЩО след 25 години "реформи" начело на България стои Президент - платен секретар на ДКМС (младежкото БКП) и Премиер - доскорошен член на ръководния орган на БСП, номиниран за кандидат-президент на БСП???? ЗАЩО тези люде бяха "издигнати" от уж НЕкомунистическата партия Герб????? НЯМА ЛИ ДРУГИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ, НЯМА ЛИ ДОСТОЙНИ И ДОСТАЪЧНО ОБРАЗОВАНИ БЪЛГАРИ, ЧЕ В РЪКОВОДСТВОТО НА ГЕРБ И НА ПОВЕЧЕТО РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ СА ВЕЧНО КОМУНИСТИ, КОМСОМОЛЦИ, ЧЕНГЕТА, РУСКИ ВЪЗПИТАНИЦИ И ТЕМ ПОДОБНО ПРО-РУСКА СГАН?????

2014.09.17 | 15:48

1
Колкото и да обясняваш все си е тая. Тук важи теорията на Дарвин. Евоюйрали са в мазохисти, издържащи на глад, мизерия и студ.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини