"Прозрачност без граници": Системата за купуване на гласове става все по-стройна

  • 16 септември 2014 10:03

  • 1725
  • 6
"Прозрачност без граници": Системата за купуване на гласове става все по-стройна
©

Асоциация "Прозрачност без граници" организира дискусия на тема: "Практически проблеми при разследването, разкриването и наказването на престъпления против избирателните права". Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциацията, каза в интервю за БНР, че въпреки обширните репортажи за купуване на гласове на последните избори, няма реакция от институциите.

Много важно е да се каже, че това не са единични случаи. Виждате, че системата за купуване на гласове сякаш става все по-стройна и стройна, това са предварително подготвени схеми. Струва ми се, тук силна трябва да бъде ролята на превенцията, защото актьорите са познати. Новото явление – купуване на преференция, в българската действителност получава изкривяване. Политическият успех не е това, той е в битката за спечелването на сърцето на избирателите, заяви Славов.

По думите му, усещането за безнаказаност става още по-страшно. Когато се посочи нещо очевидно и то не може да бъде придвижвано напред до осъдителна присъда, това действа още по-деморализиращо. Но съм сигурен, че има изход и професионалистите, които работят в тази сфера, могат да го дадат. Да продадеш гласа си, означава да бъдеш купен и продаден. Политиците ни дават това, което ние искаме, нека да си променим очакванията си. Нека да си отворим очите и да видим, че се търкаляме все по-бързо по една все по-наклонена плоскост, коментира директорът на "Прозрачност без граници".

Новата мода на купуване на преференции показва,че това ще е действие на местно ниво и ще се засилят връзките местен нелегален и сив бизнес и местни политици и оттам влиянието им в следващия парламент. Не мога да разбера защо на втори поредни избори ЦИК дописва Избирателния кодекс, попита Славов.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1725 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Евгений

2014.09.19 | 09:08

6
Продаващите гласа си не се интересуват по каква плоскост и накъде се търкаля България. Като стане напечено, ще отидат да натоварят социалните служби и държавния бюджет в други държави. Важното е да има какво да замезят днес. Поздрави на смислените сънароднци!

2014.09.18 | 22:13

5
ТРЯБВА ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ХРАНЕНИЦИ ДРАГИ, КАКВО СИ СЕ УГОИЛ, ТРЯБВА ДА ОТСЛАБНЕШ.
onq s konq

2014.09.16 | 18:27

3
На тъпите сидерунгели дето наричат другите "тикви" ще им кажа,че беэ купуване на гласове няма как Волен да стане преэидент,премиер или дори портиер!А те эавалиите си въобраэяват че като си дерат гърлата тука и "работата готова".Де ви са парите ве шушомиги...или "ръководството" май ги иэдуха във Варадеро?!

2014.09.16 | 18:27

4
съжалявам, но по неграмотния правопис си личи, че си платен трол от небългарски произход
йордан

2014.09.16 | 15:50

2
Усещането за безнаказаност идва от политическият чадър който е поставен върху купувачите на гласове. А те са видни за всички-ДПС,ГЕРБ,ББЦ!! А защитата е на най-високо ниво-още от избраният с измама лъжепрезидент Плевньо!

2014.09.16 | 11:44

1
ВЛИЯНИЕТО НА ПЛАТЕНИТЕ АКТИВИСТИ ОТ НПО СПАДА ДРАСТИЧНО. ДОБРЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА.

Добави коментар

Водещи новини