"Файненшъл таймс": Развод между Великобритания и Шотландия не може да бъде приятелски

  • 16 септември 2014 09:43

  • 2963
  • 2
"Файненшъл таймс": Развод между Великобритания и Шотландия не може да бъде приятелски
© Getty Images/Guliver

Политическата стабилност е нещото, което задържа Великобритания встрани от събитията в Европа през 20 век. Всички други големи страни изпитаха на собствен гръб диктатури, поражения, граждански войни, тирания. Великобритания остана свободна, стабилна, демократична и неподатлива на фанатизъм, пише Гидиън Рахман в статия за в. "Файненшъл таймс", озаглавена  "Моментът е много неподходящ за отделяне от Великобритания".

Ако Обединеното кралство се разпадне, стабилността ще бъде разклатена. Не че очаквам да избухне гражданска война, но не мисля, че развод между Шотландия и Англия може да бъде лесен или приятелски, отбелязва авторът. Ще има спорове за валутата, за дълга, за петрола. Дори в добри времена бих се притеснявал как ще се отрази разпадането на Обединеното кралство. Но настоящата международна среда е най-суровата от десетилетия, пише авторът.

Сепаратистите, окичени с Андреевския кръст, кипят от енергия и ентусиазъм и са навсякъде. Разхождайки се през уикенда из Единбург, срещнах повече американски туристи, отколкото активисти в подкрепа на 307-годишния съюз с Англия, пише Филип Стивънс в статия за в. "Файненшъл таймс", озаглавена "Звучен национализъм побеждава срамежливия унионизъм в Шотландия". Няма нищо неправилно в това да посочим негативните страни на отделянето по същия начин, както националистите говорят за независима Шотландия като страна, от която тече мед и масло, свободна не само от английско потисничество, но и от установения начин на управление на икономиката. Това, което липсва, е липса на оптимизъм - трябва да се обясни как партньорството със съседите им на острова ще позволи на шотландците да им се чуе гласът отвъд тесните географски граници, отбелязва Стивънс, цитиран от БТА.

Британците ще почувстват странно усещане в петъчната сутрин. Съюзът ще бъде спасен - или поне така сондажите посочват - но  въпреки това ще изглежда по-крехък от когато и да било, пише Джанан Ганеш в друга статия във "Файненшъл таймс". Дори унионистката страна обаче прие реалността, че шотландците са различни. Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. отсъстваше през по-голямата част от кампанията, защото е с неправилен акцент (английски) и принадлежи към грешната партия (Консервативната). Проблемът ще се влоши. Не само че съюзът бе разклатен от референдума, но той ще продължи да се разхлабва и на другия ден. Всички големи партии в Уестминстър обещаха да делегират повече пълномощия на Единбург и то започвайки почти веднага, посочва Ганеш.

Присмиваме се на французите за техните пет опита за република, но това е конституционна импровизация в най-небрежниявъзможен вид. Обещания за промени в управлението на Обединеното кралство се раздават насам-натам като стръв от хора, които  правят последен отчаян опит. Наказанието ще дойде, когато им се наложи да ги изпълнят. На всичкото отгоре на Шотландия бе  предложено сама да определя данъчните ставки и социалните си помощи. Това означава автономия за всичко, освен в областта на външните работи и отбраната, отбелязва авторът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2963 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
смело сърце

2014.09.18 | 09:37

2
Уилям Уолъс ще бъде свободен един ден

2014.09.18 | 09:37

1
ne iskahte bulgari,iajte Uia...

Добави коментар

Водещи новини