Баретите си забравили плановете при акцията в Лясковец

  • 16 септември 2014 07:11

  • 4838
  • 7
Баретите си забравили плановете при акцията в Лясковец
© Булфото

Инструктажът за акцията по обезвреждането на Петко Петков от Лясковец е бил смешен, а баретите си били забравили плановете на жилищата. Това каза криминалният психолог Росен Йорданов в интервю за в. "24 часа".

Тъй като не разполагали с актуални, използвали стари, а жилището на Петко е било преустройвано, допълни Йорданов. Психологът обясни, че планът за акцията, при която загина баретата Емил Шарков, е бил съставян след провеждането й.

"Участниците в акцията дори камера не са си носили. Те обикновено трябва да правят записи, но щом няма и камера, представете си за какво става дума. Просто главният секретар абсолютно импулсивно решава ден преди акцията в 4 ч следобед тя да се случи. А начинът, по който говорят за нея, и думите, които използват за реализирането ѝ, са направо арогантни. “Отивайте там тоя откачалник да го разбиете и се връщайте”. Това е бил инструктажът. Хората в Търново не са знаели, че ще се провежда акция", разкрива криминалният психолог.

„Майката на убития в Лясковец командос е говорила с хора, които са участвали в акцията. Освен това е поддържала връзка със служители, които след случилото се са напуснали или са били освободени. Служители, които реално са били в ситуацията. Калоян Михайлов е един от хората, с които е говорила г-жа Рибчева. Той е бил шеф в Криминална полиция на областната дирекция във Велико Търново. Подава си оставката, след като освобождават подчинените му. Не е съгласен с тази проверка и с тези решения и затова напуска", уточнява специалистът.

„Натискът не е "пиши това, пиши онова", а нещо от рода на: "Знаете какво стана. Ние сме командоси, всичко е направено както трябва." Аз мисля, че са подправяни и документи и че са съставяни планове после. Всъщност те, ако реално бъдат проверени, ще излезе, че има план, но него всъщност го е нямало в момента, в който става цялата тази история. Предполагам, досещате се, че натискът идва от г-н Светлозар Лазаров и конкретно от командира на поделението Георги Гайков", допълва Йорданов.

По думите му директни заплахи не е имало или поне той не знае за такива: „Това са по-скоро намеци. В тези системи не се прави така. Там се казва нещо публично. Ще дам пример. Министърът каза: "Главният секретар г-н Лазаров не е виновен", още преди да е приключила проверката, оттам нататък на инспектората му става ясно какво трябва да излезе. По същия начин и тук. Хората са съвсем наясно със законите на мръсните практики в тази система. Няма да кажат, ако на някого му задържат кариерното развитие или просто изпадне в немилост: "Това стана, защото ти каза еди-какво си." По-скоро им е даден знак от горе, че ги очакват такива неща, ако не кажат каквото трябва".


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4838 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Сталин

2015.05.22 | 19:44

7
Главният секретар не става и за пазач на паркинг.

2015.05.22 | 19:27

3
ПО-ДОБЪР Е ОТ ПРЕДИШНИЯ
nikks

2015.05.22 | 19:44

6
Смешен главен секретар и министър на вътрешните работи... нормално да има и смешни акции. Жалко, че поради глупостта на някой, загина човек.

2015.05.22 | 19:44

5
Ако беше мъж, Лазаров щеше да си подаде оставката още след провала в Лясковец, но той се оказа п...а. А Йовчев чака до последно докато го изгониха. Това се казва наглост, комунистическа. А Йовчев ако не беше предател, още да си работи почтенно в ДАНС, но с боклуците винаги се случва така.
бум

2015.05.22 | 19:43

4
Това ли е оправданието за самоубийството и прекачване вината на един нещастник голяма простотия??
Джон Рамбо

2015.05.22 | 17:46

2
:D :D :D..................hahahaha...................

2015.05.18 | 22:26

1
ПО-ДОБЪР Е ОТ ПРЕДИШНИЯ

Добави коментар

Водещи новини