Елизабет II: Шотландците да помислят внимателно

  • 15 септември 2014 11:05

  • 3054
  • 6
Елизабет II: Шотландците да помислят внимателно
© Getty Images/Guliver

Британската кралица Елизабет Втора наруши мълчанието си за предстоящия в четвъртък референдум за независимост на Шотландия, като призова хората в северната област да помислят внимателно, предаде Ройтерс.

"Надявам се, че хората ще помислят много внимателно за бъдещето", каза тя на излизане от църква в Шотландия близо до нейно имение след сутрешната служба вчера в отговор на коментар от местен жител.

88-годишната кралица е изключително предпазлива по въпроса за референдума и избягва да прави публични изявления по темата."Това е напълно безпристрастно и затвърждава схващането, че народът на Шотландия е онзи, който трябва да реши", коментира източник от Бъкингамския дворец.

Какъвто и да бъде резултатът от референдума, Елизабет Втора по всяка вероятност ще остане кралица на Шотландия. Повечето  шотландци искат тя да остане техен държавен глава, дори северната област да се отдели от Великобритания. Майката на Елизабет Втора е шотландка и тя прекарва голяма част от своето детство в Шотландия.

Около 2000 привърженици на независимостта на северната област проведоха вчера по улиците на Глазгоу шествие, което завърши пред местната централа на Би Би Си, в знак на протест срещу, според тях, пристрастното отразяване на темата за референдума от британското обществено радио и телевизия, предаде Франс прес.

Преди няколко дни премиерът на Шотландия и лидер на движението за независимост Алекс Салмънд вече обвини Би Би Си в пристрастност в полза на противниковия лагер, припомня БТА. В отговор британското обществено радио и телевизия увери, че отразява дебатите за бъдещето на северната област балансирано и безпристрастно.

В последно време привържениците на независимостта наваксаха своето изоставане. Последните проучвания на общественото мнение  дават резултати в рамките на статистическата грешка, макар и с лек аванс на противниците на отделянето на Шотландия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3054 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.09.19 | 12:26

6
Словаците се отделиха с голяма еуфория от Чехия,въпреки предупрежденията на чехите да си помислят,след това всички словаци съжеляваха,че се отделиха от общата им държава и се подведоха по националистите.
НАТО ВЪН

2014.09.19 | 12:26

5
Независимост за Шотландия. Вън от педофилския евро-гей затвор!
д-р Менгеле

2014.09.19 | 12:26

4
Ето това е монархията - една самодоволна изкукала бабичка, има всички грижи за собствения си задник, и още толкова подлоги около нея!

2014.09.19 | 12:26

3
Мухла
гошо

2014.09.19 | 12:26

2
Не слушайте бабичката.Гласувайте си за независимост.

2014.09.19 | 12:26

1
БИЛО ДЕМОКРАТИЧНО ЧЕХОСЛОВАКИЯ, СССР И ЮГОСЛАВИЯ ДА ОБРАЗУВАТ НОВИ ДЪРЖАВИ, А НЕ БИЛО ДЕМОКРАТИЧНО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА СЕ РАЗДЕЛЯ. ХАЙДЕ БЕ! НАЛИ СМЕ РАВНОПРАВНИ?

Добави коментар

Водещи новини