МОСВ предупреждава: Има риск от локални внезапни наводнения

  • 14 септември 2014 19:33

  • 2916
  • 5
МОСВ предупреждава: Има риск от локални внезапни наводнения
© Булфото

Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

По данни и прогнози на НИМХ, през нощта в Западна България, а утре и в Централна, ще има валежи. В четири области за 15 септември е обявен оранжев код за дъжд, а в седем – жълт код. В Северозападна България валежите те ще достигнат и до 30-50 л/кв.м, а в останалите райони от Западна България - между 20 и 35 л/кв.м.

Във вторник валежи ще има в цялата страна, на по-малко места и с по-слаба интензивност ще са в Североизточните райони. Сумарните очаквани количества са между 15 и 25 л/кв.м, като на места в Централна и Западна България може да достигнат и до около 50 л/кв.м.

През нощта срещу 15-ти и през целия ден ще вали дъжд, с очаквани количества между 30 и 50 л/кв.м. В областите Видин, Монтана, Враца и София - област е обявен оранжев код за дъжд. Валежите ще продължат и през следващото денонощие. Времето е опасно.

Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

В други седем области за утре е обявен жълт код за дъжд - Плевен, Ловеч, Пловдив, София – град, Пазарджик, Кюстендил и Перник. Очакват се количества 20-35 л/кв.м. Валежите ще продължат и през следващото денонощие. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

През нощта срещу понеделник, както и утре през деня се очаква увеличение на речния отток в Западна и Централна България, като по-съществено ще се повишават нивата на реките предимно в Северозападна България.

Във вторник, ще се запази тенденцията към повишение на речните нива в цялата страна, като значителни ще бъдат те на отделни места в Централна и Западна България. За периода 15 – 17 септември значително ще се повишават нивата на реките в западната част на Дунавския водосбор (между реките Тимок и Осъм), горното течение на р. Марица и съответните притоци, басейните на реките Места и Струма.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2916 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Емигрирайте!

2014.09.15 | 02:11

2
Ако ГЕРБ се върне на власт, всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри и биячи с основно и средно образование!
o

2014.09.15 | 02:50

5
Аве глупак!Наистина ли си мислиш че туй дългото дето си го написал,някой ше се къори да ти го чете?Тайба в малоумника!
ПРЕСТЪПНИЦИ

2014.09.15 | 02:13

4
МОСВ предупреждава: Има риск от локални ВНЕЗАПНИ наводнения! или кзано по друг начин- МОСВ предупреждава: Има риск от локални внезапни изпускания на язовирите във вашите райони ДА ЗАЛЕЕМ И ОСТАНАЛАТА ЧАСТ НА СТРАНАТА и да спите зимата на двора и после да се оправдаем със обикновеният есенен дъжд , че изведнъж идва 5 метрова вълна която понася коли и бута къщи (тва си е от дъжда де ) ---АБЕ ЕЙ ПРЕСТЪПНИЦИ СТЕ ВИЕ СЪСИПАХТЕ ЖИВОТА НА ХОРАТА , И ЛЪЖЕТЕ НАГЛО !!ГОСПОД ЩЕ ВИ ВЪРНЕ ВСИЧКО ПОДОБАВАЩО !!

2014.09.15 | 02:12

3
ТИКВАТА е ВИНОВНА ! И ПРИРОДАТА е срещу него ! ОТКРАДНАЛ ПАРИТЕ ЗА ПОДДРЪЖКА НА ЯЗОВИРИТЕ ! НЕ МОЖЕ БАНДИТ КОМУНИСТ ДА Е ПРЕМИЕР ! ГОСПОД НИ ПРЕДУПРЕЖДАВА ! ПРИ БИРАТА , ИНАЧЕ ЩЕ ИМА ГОЛЕМИ НАКАЗАНИЯ !

2014.09.14 | 22:51

1
Е..си олигофрена си к..во

Добави коментар

Водещи новини