Десет висши либерийски представители са уволнени във връзка се епидемията от ебола

  • 14 септември 2014 17:48

  • 1114
  • 0
Десет висши либерийски представители са уволнени във връзка се епидемията от ебола
© Getty Images/Guliver

Либерийското президентство публикува списък с десет висши служители, включително двама държавни секретари към министерството на правосъдието, които са уволнени, тъй като не са се подчинили на нареждане от август да се върнат в страната и да участват в борбата с епидемията от ебола, предаде Франс прес.

Канцеларията на президентката Елън Джонсън Сърлийф съобщи за уволнението още на 26 август, но без да разкрива имената и броя на служителите. Сърлийф нареди на всички министри, намиращи е в чужбина, да се върнат в Либерия по силата на обявеното на 6 август извънредно положение заради епидемията.

До момента епидемията - най-голямата от откриването на вируса на ебола през 1976 г. - е отнела живота на над 2400 души, половината от тях - в Либерия. Според най-новите данни на Световната здравна организация (СЗО) от петък регистрираните заболели в Западна Африка са вече 4784.

В Сиера Леоне от ебола почина четвърти лекар, след като усилията за прехвърлянето му на лечение в чужбина пропаднаха, съобщи днес правителствен представител, цитиран от Асошиейтед прес.

Сиера Леоне поиска средства от СЗО за прехвърлянето на д-р Оливет Бък в Европа, тъй като страната не може да си позволи да изгуби още един лекар. Тя почина снощи, часове след като здравната организация каза, че не може да помогне за евакуирането й в Германия, но ще работи, за да й осигури най-доброто възможно лечение в Сиера Леоне, включително евентуален достъп до експериментални лекарства.

Ебола се предала чрез пряк контакт с телесни течности на заразени хора, което прави медицинския персонал особено уязвим за вируса при отсъствие на ваксина или одобрено лечение.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1114 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини