Учени уловиха звук от атом

  • 14 септември 2014 12:41

  • 1905
  • 0
Учени уловиха звук от атом
©

Учени за пръв път успяха да използват звук в комуникация с изкуствен атом, като демонстрираха явление в квантовата физика, при което звуковите вълни поемат ролята на светлина, съобщи Сайънс алърт.

Изкуствените атоми могат да са във формата на квантова електрическа мрежа, която като обикновените атоми може да се зарежда с енергия, за да излъчва частици. Учените знаят как да карат изкуствените атоми да излъчват светлинни частици, наречени фотони.

Екип от Технологичния университет в Чамърс, Швеция, сега успя да накара изкуствен атом да излъчва и поглъща енергия във формата на звукови частици. Звуковите вълни в експеримента са били повърхностни акустични вълни, които могат да бъдат визуализирани върху твърда повърхност. Екипът е направил експеримента при свръхниски температури на почти абсолютна нула (20 миликелвина), така че да не се намесва и най-малкото количество топлинна енергия, пише БТА.

"Отворихме нова врата в квантовия свят, като чухме атоми", каза ръководителят на екипа Пер Делсинг. "Дългосрочната ни цел е да използваме квантовата физика и законите й например в свръхбързите компютри", допълни той.

Тъй като звуковите вълни се движат по-бавно от светлината, като знаят как да взаимодействат с атом със звукови вълни, специалистите могат много по-добре да контролират квантови явления, например квантови частици, които пътуват от една точка до друга.

Използваната честота от екипа е 4,8 гигахерца - близо до микровълновата в безжичните мрежи. В музикално отношение това съответства на ре, но с около 20 октави по-високо от най-високото на роял.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1905 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини