Ковачевци на бунт срещу бежанците

  • 13 септември 2014 20:41

  • 3365
  • 12
Ковачевци на бунт срещу бежанците
©

Хората от община Ковачевци се вдигат на бунт срещу бежанците. Напрежението в общината зрее отдавна, но капката може да прелее още в понеделник, когато местните се готвят да направят протестна акция срещу смесените паралелки с техните деца и сомалийчета и афганистанчета, пише "Преса".

Десет са децата на нелегалните емигранти, които трябва да тръгнат на училище в близкото село Калища. Те дори още нямат статут на бежанци.

„Новодошлите промениха коренно начина на живот на селото. Не са вандалствали, но плашеха майките и те спряха да си извеждат децата“, разказа кметът на Ковачевци Васил Станимиров. И допълни с горчивина, че се е натрупала „доста нетърпимост у населението“.

За враждите между местните и новодошлите може да се научи много. Една от готвачките в лагера сподели пред всекидневника, че от тях можеш да очакваш всичко“. „Майките са в правото си да не искат децата им да учат с бежанците“, казва жената, но моли да не й пишем името. Според готвачката емигрантите крадат плодове и зеленчуци от частните градини на Ковачевци. „Аз работя в лагера, а влизам и излизам със страх“, обобщава готвачката. И разказва, че в лагера всичко било изпотрошено - стъкла, дивани, легла. Спели на земята. „Само в кухнята всичко е наред, защото нямат достъп до нея“, възмущава се тя.

Една от майките, Ренета от с. Лобош, е категорична, че няма да пусне сина си на училище в Калища, ако и чужденците влязат в клас. „Те не говорят български, как ще се разбират. Не е изключено да се стигне и до насилие, не ги знам какви са“, сподели тя. На 15 септември родители се събират час преди официалното откриване на учебната година, за да решат как да протестират. Общински съветници също ще дойдат при тях, за да ги подкрепят. За учениците има привилегии в училището, които се плащат само от данъкоплатците в Ковачевци.

Красимир Станимиров, общински съветник от ДСБ, обясни, че почти целият общински съвет е против бежанците да бъдат приети в училището. До миналия месец в бившия Национален детски екологичен център са били настанени над 200 емигранти. В момента са 79.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3365 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2014.09.17 | 17:21

12
d koga 6te priemame tezi teroristi ,, balgaria e hristianska darjava , mangalite da si hodiat,ne iskame tehnite problemi

2014.09.17 | 17:20

11
Приматите да ходят на училище с децата на политиците! Те си продадоха задниците и позволяват тия муджахидини да пристигат на тумби без документи и паспорти!!! Не искаме повече чалми и хора със средновековно мислене тук. Имаме си достатъчно цигани.

2014.09.15 | 22:48

9
На 99% децата на политиците учат в италианският Лицей. Там е и на Роско чавето , на монито паси там са и на останалите политици пичлеметата, на посланниците децата също учат там. Там да ги пратят всичките талибанчета, съгласен съм .. Нека политиците да дадат пример, ама на дали ...

2014.09.15 | 22:48

7
Ами ако така се отнасят на запад с нашите деца бе хора?Ако не ги приемат и ги мразят?Та това са деца!Знанието е за всички.Ако някой се страхува то това са те,защото не са си в родината.Всички сме за малко на тази земя!

2014.09.15 | 23:52

10
А как се държат с българските деца в мисюлманските държави ? Защо България да не защитава националните си интереси, а да бъде разграден двор?

2014.09.15 | 22:47

6
Така е,но това не им дава право да крадат и заплашват местното население.Ако имаше бързи наказания за нарушенията които извършват,нямаше да има омраза и страх.Вероятно след кражбите,заканите и местните са отвърнали с обиди в безсилието си и така се е стигнало до конфликт.Емиграцията трябва да бъде контролирана.И аз съм емигрант,но не крада и не заплашвам местните немци,а те не ме обиждат и българите бързо се адаптират към местните порядки.

2014.09.15 | 18:49

1
Гостоприемство ще получат тези,които се държат като гости и уважават домакините.
Кирил

2014.09.15 | 22:48

8
Расизмът взема връх в България,ако толкова мразите чужденците помогнете им да си тръгнат .Те не искат да са тук , никой не иска да е далеч от дома , но понякога хората бягат от война . За тяхно нещастие избягаха от война за да видят омраза.Съжалявам тези хора защото за тях няма вече място на този свят.

2014.09.15 | 22:47

3
Добре избягали са от война, а защо тогава идват със своите искания и все искат , а не дават. Искат документи, като дори ИСКАТ закона да бъде променен, за да може да бъдат вписани техните две или три жени като законни съпруги. ИСКАТ ремонтирани лагери а самите те разрушават леглата и лягат по земята, защото в родината им така са свикнали . Тези милиони, които се дадоха за бежанците можеха да отидат за българскито образование, а не за храна на всякави терористи, контрабандисти и ислямисти.

2014.09.15 | 22:47

5
КАТО СА НЕЛЕГАЛНИ ДА НЕ ГИ ДОПУСКАТ В БЪЛГАРИЯ, А ТЕЗИ КОИТО ВЕЧЕ СА В СТРАНА ДА ГИ ДЕПОРТИРАТ ВЕДНАГА. САМО ПРОБЛЕМИ СЪЗДАВАТ.
гошо

2014.09.15 | 22:47

4
Кой ли ни ги праща?Търция или Израел?Или и двете?

2014.09.15 | 19:26

2
Децата,които не знаят български,трябва да учат една учебна година български като чужд език.

Добави коментар

Водещи новини