Започва борба за 8000 работни места

  • 13 септември 2014 20:05

  • 2679
  • 5
Започва борба за 8000 работни места
©

Започва борба за 8 000 работни места. От понеделник работодателите ще заявяват в Бюрата по труда колко млади хора искат да вземат на стаж по новата програма „Младежка заетост”. Шансовете един безработен младеж да бъде одобрен по програмата обаче не са особено големи.

Безработните младежи до 29-годишна възраст са малко над 57 000, а за стаж и обучение по програмата ще бъдат одобрени едва 8 000, или всеки седми има шанс да не си стои вкъщи тази зима, съобщава БТВ.

Преди старта на програмата Агенция по заетостта направи проучване за нуждите на бизнеса.

Оказва се, че фирмите искат да вземат поне 22 000 млади хора, но парите по програмата стигат едва за една трета.

От четири месеца Георги Фиков посещава Бюрото по труда, за да се разписва и да получава обезщетение за безработица. Обясняват му, че може да кандидатства по програмата „Младежка заетост”, която стартира от септември. Той е със средно образование. Претенции за работа и заплата - няма. „Бих почнал буквално почти всичко”, категоричен е младият мъж.

С европейски средства програмата осигурява стажуване или обучение на работното място. Поема заплатата и осигуровките за 6 месеца.

Сдружението, което ръководи Ганелин Русинов, иска да вземе поне шестима младежи, най-малкото защото е финансово изгодно - помагат в работата, а заплатата я плаща друг. „Иначе ние трябва да му платим, независимо от това дали впоследствие ще го вземем, или не”, обяснява работодателят.

Освен него, още 4 000 работодатели са посочили в предварителното допитване, че искат да вземат млади хора. Най-голяма нужда от тях имат микропредприятията с под 10 души работници. Най-желани са тези със средно образование. Най-често ги искат за продавачи, административен персонал и такъв, зает в производството.

Работодателят няма ангажимент да ги остави на работа след приключване на стажа по програмата. Ако все пак се харесат, има бонус. „В случаите, когато реши, че младия човек е подходящ и той желае да го остави на работа, ние чрез тази програма ще поемем осигуровките за следващия период от 6 месеца”, обясни изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

Работодателите, участвали в предварителното допитване, казват, че не държат младият човек да има предходен опит.

Още една нова възможност на пазара на труда у нас - работодателите вече могат да обявяват нови работни места в Бюрата по труда по електронен път. Така вече няма да им се налага да ходят на място да попълват хартиени документи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2679 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Малоумници

2014.09.18 | 12:16

5
защо започва тази програма в началото на учебната година??? Защо не бъде проведена през лятото когато не се учи?!
дпс диктуваше до сега

2014.09.16 | 11:58

4
Тези програми пак те ще ги контролират.Парите заминават и няма обучени млади хора! ФАКТ!!!

2014.09.14 | 16:55

3
и какъв ще бъде резултата на края ? празен фонд , е ама нали други плащат данъците / не са милиционер-бизнесмените / та смело си крадете държавата гарантира че няма да Ви съди за престъпленията , голяма работа че са продали душите си / нали не са ги купували/ и така до ДЕНЯ
Българин

2014.09.14 | 14:31

2
Всичко в България е с връзки. Няма какво можеш и какво правиш....До кога това нещо...

2014.09.14 | 14:31

1
Ти, ако си частен работодател, би ли взел някое кюрпе с връзки? Аз не бих!!!

Добави коментар

Водещи новини