Тест по български преди първи клас

  • 13 септември 2014 07:10

  • 2272
  • 0
Тест по български преди първи клас
© Булфото (архив)

Хлапетата ще бъдат тествани за езикова и училищна готовност, преди да тръгнат на училище. Това предвижда проектът на "Стратегия за грамотността 2014-2020 г.", публикувана на сайта на образователното министерство.

"Една от слабостите на системата на предучилищното възпитание и подготовка е липсата на механизъм за измерване на постиженията на децата”, пише в стратегията. Целта на диагностиката на малчуганите е да се установят езиковите и обучителните затруднения, които би имало детето, след като стане ученик, допълва "Монитор".

Идеята е резултатите от този вид тестване да подпомогне за по-лесното преодоляване на трудностите при четене и писане в по-нататъшното развитие на ученика. В стратегията е заложено и развитието на дигиталното четене от най-ранна детска възраст. Така например хлапетата могат да направят своята първа среща с азбуката чрез компютърна игра, а в училищата да се създадат дигитални библиотеки.

Специалистите препоръчват на учителите в начален етап и в прогимназията да търсят иновативни методи за преподаване по български език, използвайки новите технологии, така че уроците да са интересни за учениците. Задължително е и активното участие на родителите и бизнеса в учебния процес. Идеята на включването на бизнеса е учениците да разберат, че грамотността е задължително условие за добрата им професионална квалификация.

В стратегията е заложено още учениците от прогимназиалните и гимназиалните класове да имат портфолио, свързано с равнището им на грамотност. Целта на прилагането на мерките е обхватът на децата над  4 години в детските градини да достигне 90%.

Стратегията предвижда и повишен дял на ученици от четвърти и седми клас с постижения над средните за страната на малките матури. Заложено е да се намали и делът на 15-годишните с постижения под критичния праг на международно изследване PISA, както и повишаване на успеха на зрелостниците на държавните зрелостни изпити.

В стратегията са представени и тревожни данни, свързани с отношението на българските ученици към четенето. За всеки пети 15-годишен четенето е загуба на време. Българчетата предпочитат да четат списания и вестници пред художествената и научната литература.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2272 0

Свързани новини

Водещи новини