Стрелецът от Лясковец и майка му съдят България в Страсбург

  • 12 септември 2014 16:57

  • 3910
  • 6
Стрелецът от Лясковец и майка му съдят България в Страсбург
© Булфото

Стрелецът от Лясковец Петко Петков и майка му Стефанка Савова съдят държавата в Страсбург заради нарушено право на живот и унизително и нечовешко третиране. Това съобщи адвокатът им Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. Жалбата е подадена днес, уточнява „Труд".

На 14 март тази година 53-годишният Петко Петков стреля по командоси, които отишли да го обезвредят в дома му заради серия от сигнали на хора от Лясковец, че е опасен. Къщата му се намира близо до училище. При престрелката загина Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма, а трима негови колеги бяха ранени.

Причината за делото в Страсбург не е акцията през март, а невзетите мерки от страна на полицията за по-щадящо неутрализиране на Петков от март 2012 г. Тогава е планирана операция, но е преценено, че е опасен, и е отменена.

"Имало е информация, че Петков разполага с ловно оръжие с изтекъл срок, държи се агресивно и е с неадекватно поведение. Защо ръководството на МВР не е изготвило стратегия и тактика за нова операция за по-меко и незастрашаващо живота неутрализиране. Това щеше да предотврати трагедията в Лясковец и пощади живота на Емил Шарков, както и да се избегне нараняването на полицаите. Защото полицията и специалните части, ако не могат да се справят с един ловец по-безболезнен начин, то за какво ни е тази полиция", коментира адвокат Екимджиев.

По думите му "непрофесионалното отношение на ръководството на МВР към казуса засяга не само Петко и майка му, а и загиналия полицаи и ранените му колеги". "Затова ако не бъде проведено ефикасно разследване на инцидента, което да установи длъжностните лица, отговорни за лошо планираната и проведена операция, сме готови да подадем жалба и от тяхно име", заяви адвокат Екимджиев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3910 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.03.15 | 08:49

6
правилно постъпват , от деформирана система /полиция + правосъдие/ които се грижат за смачкване на човешките цености не могат да получат истиност и справедливост

2016.03.15 | 08:49

5
Да съдят Лазаров и Иовчев, те да плащат от собствения си джоб , некадърниците .

2016.03.15 | 08:49

4
Главният секретар на МВР - отвратителният селянин Лазаров - още тогава трябваше да подаде оставка.

2016.03.15 | 08:49

3
Петко и майка му заслужено ще спечелят делото в Страсбург. Но обезщетението и разноските трябва платят лично Йовчев, Лазаров и осъдилата го съдийка.
Емигрирайте!

2016.03.15 | 08:48

2
Ако ГЕРБ се върне на власт, всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри и биячи с основно и средно образование!
BBisPedal

2015.05.17 | 21:46

1
Рапортувайте профила на Боко Тиквата във фейсбук за да му свалят профила от централата в Пало Алто! Колкото повече хора и по-често го правят, толкова по-бързо ще му изтрият профила! Така няма да слушаме безсмислиците на този простак! Профилът е „Boyko Borissov”! На профила има бутон „Message и многоточие”. Натискате многоточието и след това „Report” и продължавате. Процедурата отнема 30 секунди!

Добави коментар

Водещи новини