РЗИ предупреждава: Във Варненско има опасни комари

  • 11 септември 2014 09:26

  • 1305
  • 0
РЗИ предупреждава: Във Варненско има опасни комари
©

Резултатите от проверките за заселеност на биотопите с комарни ларви във Варненско не показват наличие на тигрови комари, но са открити видове, способни да пренесат редица вируси, включително на малария и Западнонилски енцефалит. Това обявиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна.

До септември т.г. в комарните биотопи на Варненски регион са извършени 67 проверки за наличие на комарни ларви. В отдел „Противоепидемичен контрол" в Здравната инспекция се поддържа картотека с досиетата на 136 основни комарни биотопа, групирани по селищни системи, с повече или по-малко разливи около тях и множество прилежащи малки водни басейни.

Здравните власти предупреждават, че изложени на риск са горски работници, фермери, земеделски работници, еколози, градинари, ветеринарни работници, гледачи на животни в зоологически градини или ферми, работници грижещи се за спортни игрища, наблюдатели на диви животни и птици, орнитолози, биолози и др.

Западнонилската хеморагична треска е остра вирусна инфекция. Естествен резервоар на заразата са различни видове мигриращи и синантропни птици. Основно човек се заразява при ухапване от комари носители на вируса, особено през периода юли-август-септември. Вирусът може да се предаде и по други пътища. Заболяването протича с висока температура, отпадналост, главоболие, мускулни и ставни болки, а понякога с тежки прояви от страна на нервната система- дезориентация, ригидност на вратната мускулатура, тремор, парализа, менингити и енцефалити.

При наличие на неясни фибрилни състояния, отпадналост и силно главоболие, мускулни и ставни болки, тремор, дезориентация, е необходимо гражданите да се обърнат към лекар, по възможност инфекционист.

Проливните дъждове и наводненията в много области на страната са предпоставка за бързо увеличаване на комарните популации, а също така и количеството на вирусите в тях. По данни на Здравното министерство е доказано наличието на азиатски тигров комар/Aedes albopictus/ в областите Бургас и Пловдив. Произхожда от тропичните и субтропични райони на Югоизточна Азия. През последните няколко десетилетия тигровият комар се разпространява в много други региони на света главно чрез транспортни средства и интензивна търговия. Известна е способността му за трайно установяване в новозаселени площи с последващо разширяване на засегнатите територии. Развитието му започва при средно месечни температури около 20 градуса.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини