Орязват субсидията за филмовата индустрия

  • 10 септември 2014 14:58

  • 1234
  • 1
Орязват субсидията за филмовата индустрия
© Булфото

Субсидията за българската филмова индустрия ще бъде намалена с над 1, 238 млн. лева, обявиха от Националния съвет за кино. Икономистът Диана Андреева от Обсерваторията по икономика на културата коментира пред Дарик, че филмовата индустрия служи за буфер за съкращение и намаляване на разходите с единствения мотив, че това е проектна субсидия и щатни бройки не са засегнати.

Друг проблем, пред който е поставено киното ни, е липсата на условия за съхранение на българските филми. От Националната филмотека посочват, че ако не бъдат подобрени хранилищата, в които се съхраняват лентите, много от филмите са застрашени от повреди или да бъдат унищожени напълно.

Диана Андреева коментира, че преди 2 седмици от Националният съвет за кино са изпратили запитване към министър-председателя Георги Близнашки за финансирането на изкуството. Отговор обаче още не са получили.

Директорът на Националния филмов център Георги Чолаков очерта друг основен проблем на киното- неправилното съхранение на филмите. „Нашите филмови ленти се съхраняват на температура, която е на улицата, и на влажността, която е в момента, а по принцип трябва да е 3 градуса и 30% влажност. Това са технологични изисквания. И трябва да се направи чисто ново хранилище, което струва 15 млн. лева. Ако погледнем бюджета, който е 20 млрд. лева, това е все едно аз на вас да ви искам 15 стотинки", обясни Георги Чолаков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1234 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.12 | 11:56

1
Виждам некви реклами на снимката и некъв махморлук се заформя една купа със салата да бяхте сложили на преден план

Добави коментар

Водещи новини